Agrárminiszter Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs Operatív Program magyar agrárium 2019 Vidékfejlesztési Program

2019 az építkezés éve a magyar agráriumban

Nagy István agrárminiszter a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara évnyitó rendezvényén január 14-én, Győrben előadásában kiemelte,

A mezőgazdaság, nemzetgazdasági szempontból különösen is fontos stratégiai ágazat, s ezt  alátámasztja, hogy 2018-ban az agrárium is hozzájárult a gazdaság 5 százalékos növekedéséhez.

A kormányzati beruházások és támogatások révén 2019 az építkezés éve lesz az agráriumban.

A tárca minden intézkedésénél leginkább a versenyképesség növelése számít, és azon dolgozunk, hogyan lehet egy hektárnyi termőterületen minél nagyobb jövedelmet elérni

jegyezte meg.

Példaként említette, hogy feldolgozó üzemek, hűtőházak épülnek, kapacitásbővítő beruházások valósulnak meg, az állattenyésztésben pedig technológiai korszerűsítések indulnak. 

Magyarország egyik fő gazdasági potenciálja az agráriumban és az élelmiszeriparban rejlik.

A tárcavezető hangsúlyozta, korábban a teljesítmény növelése volt az elsődleges szempont, ma pedig az alapanyaghoz a hozzáadott érték párosítása a fő feladat.

Az Agrárminisztérium célja éppen ezért

  • a vállalkozások versenyképességének javítása,
  • az élelmiszeriparban foglalkoztatottak számának növelése,
  • valamint a vidéki munkahelyek megőrzése és gyarapítása.

Nagy István stratégiai fontosságúnak tartja a magyar feldolgozóipar fejlesztését.

  • Erre a célra a Vidékfejlesztési Program forrásaiból a mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára mintegy 200 milliárd forintos pályázati forrást biztosított a tárca,
  • míg ugyancsak ez a szektor az Innovációs Operatív Program révén 100 milliárdos pályázati forrásaiból részesülhet.

A miniszter  nemzeti érdeknek nevezte azt, hogy az ország  élelmiszerellátását a lehető legnagyobb mértékben hazai forrásokból biztosítsuk. Az elmúlt években arra törekedtünk, hogy az átlátható, de szigorú élelmiszerellenőrzés révén, magas szintű élelmiszerbiztonságot érjünk el – tette hozzá.

Fotó: AM Sajtóiroda

Fotó: AM/Pelsőczy Csaba