Média megjelenések

Agrárképzési bázis lehet Félegyházán
Többmilliárdos fejlesztés keretében a térség meghatározó agrárképzési központjává alakítanák át a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolát. A fejlesztés célja, hogy a 21. századi kihívásoknak megfelelve vonzóvá tegyék a mezőgazdasági ágazatot a fiatalok előtt.

 

Konferencia a jövő agrárszakembereinek
Az agrárium várja a fiatalokat, mert itt az ideje a generációváltásnak. Az Agrármarketing Centrum konferenciáján Nagy István agrárminiszter arról is beszélt, meg kell mutatni a fiataloknak, hogy milyen sokat változott az elmúlt évtizedekben a mezőgazdaság, az Agrármarketing Centrum ügyezetője, Ondré Péter pedig egyenesen úgy fogalmazott, az agráriumban dolgozni “trendi”, csak meg kell találni azokat a csatornákat, amelyeken ezt az üzenetet el lehet juttatni a fiataloknak.

 

2020-ig felújítják Derecskei-főcsatornát
A Derecskei-főcsatorna több mint 3 milliárd forintos költségvetésből megvalósuló korszerűsítése korszakváltást hoz a magyar agráriumba, tudatosítja a gazdálkodókban, hogy nincs eredményes mezőgazdaság vízgazdálkodás nélkül – jelentette ki az agárminiszter csütörtökön Derecskén, a csatornakorszerűsítés projektnyitó rendezvényén.

 

Nagy István: az új KAP-ban egyszerűnek kell lennie a támogatások igénylésének

Az Agrárminisztérium (AM) hétfői közleménye szerint az ülésen az uniós agrárminiszterek vitát folytattak a KAP 2020 utáni kereteiről. Magyarország csak egy olyan új közös agrárpolitikát (KAP) tud majd támogatni, amely egyszerűvé teszi a támogatások igénylését és kifizetését mind a gazdák, mind pedig a tagállami szervezetek számára – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter hétfőn, Brüsszelben, a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén.

 

Két év haladékot kaptak a fúrt kutak

A ház körüli, lakóingatlanhoz kapcsolódó kutak esetében nem szabad semmilyen kötelezettséget terhelni a tulajdonosra – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter, a mosonmagyaróvári térség országgyűlési képviselője. A fúrt kutak bejelentési határidejét két évvel eltolták. Egyeztetések kezdődtek a témában.

 

 

Segítik a szülőföldön maradást – Magyar Idők

Az agrártárca szerint az idén elkezdődhet a Kárpát-medencét lefedő falugazdász program 
Jól képzett falugazdászok segíthetik a határon túli magyar gazdálkodók boldogulását. A tervek szerint az Agrárminisztérium hamarosan elindíthatja a programot.

 

Fotó: Pelsőczy Csaba

Indul a mézkampány! – ECHO TV

Az elmúlt években csaknem háromszorosára nőtt a mézfogyasztás Magyarországon. A szaktárca szerint azonban ez még mindig kevés, ezért támogatási program indul.

Vendég: Nagy István, agrárminiszter.

Műsorvezető: Rácz Zsuzsanna, Nehéz Attila

 

Foto: Talán Csaba

Magyarország egyik legfontosabb mezőgazdasági partnere Oroszország – Origo

Nagy István agrárminiszter orosz kollégájával, Dmitrij Patrusevvel találkozott Moszkvában, ahol szó esett a magyar-ororsz mezőgazdasági kapcsolatok mellett a jövő agrárprojektjeiről is. Itt a miniszter azt mondta, hogy
Magyarország kiemelten fontos mezőgazdasági partnere Oroszország.

 

Jön az öntözési ügynökség terve – Magyar Idők

Kiemelt feladatként kezeli az agrártárca az öntözésfejlesztéshez szükséges beruházások előkészítését. A Belügyminisztériummal közösen kialakítandó stratégia hamarosan elkészül, ez alapján határozzák majd meg azokat a főbb fejlesztési irányokat, amelyek a kormány által elkülönített évi 17 milliárd forintból megvalósulhatnak a jövőben.

 

Nagy István interjú részlet – Trend FM

2018.10.10-én Napvendége interjú Nagy István agrárminiszterrel. A 2*20 perces interjúban szóba kerül egyebek mellett, hogy a magyar kormány továbbra is azért lobbizik, hogy ne csökkenjenek az agrárszektor uniós támogatásai az új, 2020 után induló uniós költségvetési időszakban sem. Nagy István beszélt arról is, hogy a klímaváltozás miatt drasztikusan szeretné növelni a kabinet az öntözött földterületek nagyságát.

 

Nagy István: Mindent megteszünk, hogy ne csökkenjen ilyen mértékben a támogatás – ECHO TV

Magyarország kulcspartner, meghatározó szereplő az új uniós költségvetési időszakról szóló tárgyalásokon – ezt Phil Hogan uniós agrárbiztos mondta hétfői budapesti tárgyalásai után. Az Európai Bizottság öt százalékkal kevesebb forrást biztosítana a következő, 2021-től kezdődő pénzügyi ciklusban az agráriumra, egyes számítások szerint viszont hazánkat ennél jóval drasztikusabban érintené a csökkenés.

 

Interjú Dr. Nagy István agrárminiszterrel  – HazaiVadász.hu

A magyar erdővagyon megőrzése kiemelten fontos feladata hazánk erdészetinek és vadászainak. Azonban nem lehet közömbös a civilek számára sem. Az erdészeti és vadászati hivatás megismerésére számos program ad lehetőséget. Ezekről kérdeztük Dr. Nagy István agrárminisztert.

 

MTI Fotó: Balázs Attila

Hiánypótló vízügyi összeírás készül – Magyar Idők

Még ebben a hónapban sorra veszik az országban fellelhető, magántulajdonban lévő vízügyi műveket, így például a csatornákat és a szivattyúkat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakemberei. A kataszterre nagy szükség van, e nélkül ugyanis nem valósítható meg az eredményes vízgazdálkodás az országban.

 

 

Foto: Kurucz Árpád

Zártkertek: Vége a könnyítéseknek – Magyar Idők

Számos esetben visszaéltek a jogalkotó jó szándékával a zártkertek tulajdonosai, így a jövőben biztosan nem lesz lehetőség könnyített feltételek mellett átminősíttetni az érintett ingatlanokat. Míg a Balaton-felvidéken az üdülőépítések miatt tömegesen tűntek el a szőlőskertek, voltak, akik azzal trükköztek, hogy az értékesítés előtt kivonták művelés alól az adott földrészletet, majd az adásvételt követően újra visszaminősíttették azt.

 

Következmények – HÍR TV

Az eheti Sorolóban 20 perces beszélgetést láthatnak kedves nézőink Nagy István agrárminiszterrel. Az interjúban sok aktuális, az élelmiszer-gazdaságot érintő téma szóba kerül. Elemezzük azt, hogy miként történhetett meg, hogy az uniós években a lengyel gazdák jelentős versenyelőnyt szereztek a magyar társaikkal szemben.

 

A magyar éttermek sikerének kulcsa a magyar alapanyag – Origo

A megújuló magyar gasztronómia sikerének kulcsa a magyar alapanyag – mondta Nagy István agrárminiszter a Piac konyhája – szakácsok és termelők konferenciáján. A konferencia célja az volt, hogy elősegítse a párbeszédet, a kapcsolatteremtést a szakácsok, vendéglősök és a minőségi termékeket előállító termelők között.

 

FOTÓ: TALÁN CSABA

A gazdák életét vidéken lehet megérteni – Origo 

Vidéki ember vagyok, de amikor csak tehetem, járom az országot, hogy magam is tanuljak a gazdáktól. Jobb első kézből megismerni az örömüket, a gondjaikat, a mezőgazdaságot ugyanis ott lehet a leginkább megérteni, ahol földet művelnek, vagy állatot tartanak – mondta Nagy István agrárminiszter az Origónak.

 

Milliárdok a korszerűsítésre – Magyar Idők

Mintegy 5600 hektárnyi korszerű, öntözhető ültetvényt létesíthetnek a gazdálkodók a következő években, legalábbis ekkora területre nyertek támogatást a Vidékfejlesztési programon belül. Az ültetvényeken kívül a feldolgozókapacitások is bővülni fognak, erre a célra további 6,2 milliárd forint odaítéléséről született döntés.

 

MTI Fotó: Soós Lajos

Az almafogyasztás növelése a cél – Világgazdaság

A felére kell emelni az étkezési alma arányát a termelésben, és növelni a hazai fogyasztást is – hangzott el az őszi almafogyasztás-ösztönző kampány meghirdetésén. Az idén több alma terem az átlagosnál, a szélsőséges áringadozásokat pedig egy termelői vagy államilag felügyelt feldolgozóval lehetne tompítani – mondta a Világgazdaságnak Nagy István agrárminiszter.

 

Fordított áfa segítené a GMO-mentes szója elterjedését – Pestisracok.hu

A GMO-mentes takarmányozás megteremtésével a magyar élelmiszeripar versenyképesebbé válhat, akár piacvezető pozícióba is kerülhet, és piacvédő szereppel is bírhat. A tárca hosszú távú célja, hogy – különböző megoldásokat ötvözve – megszüntesse a GMO-szója-behozatalt, és az importfüggőséget hazai termesztésű takarmánynövényekkel váltsa ki. Ennek alapfeltétele, hogy megmaradjon az állattenyésztési ágazat versenyképessége – jelentette ki az agrárminiszter. 

 

Kiváló minőségű a magyar méz – TV Eger.hu

Ötvenöt alapító részvételével jött létre a hétvégén az Ökológiai Méhészeti Szövetkezet. Egri és Heves megyei méhészek is csatlakoztak a szervezethez, amelynek alakulóülésén Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta: a magyar méz nem ipari előállítású, antibiotikum és gmo-mentes.

 

Farmer-Expo: az öntözéstől az almakérdésig – Magyar Mezőgazdaság.hu

Nincs almakrízis – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a XXVII. Farmer-Expo megnyitóján, Debrecenben. Azonban hozzátette, hogy van gond és feladat, melyet csak összefogással lehet megoldani. Ez meg is történt, és ezért a gazdák képviselői eredményesen tudnak tárgyalni a felvásárlókkal és a feldolgozókkal.

 

Több ezer hektár menekült meg eddig a jégveréstől – Magyar Idők

Eredményesek az országosan kiépített jégkármérséklő berendezések. A májusban indult rendszernek köszönhetően az idén fele akkora területről jelentettek jégkárt, mint tavaly, holott az elmúlt évhez képest lényegesen több zivatarfelhő érte el hazánkat.

 

 

Az erdélyi agrárium versenyképességének növelése is kiemelt feladatunk – Magyar Hírlap

A mezőgazdaságban az emberi munka mindig jelen lesz – Agrotrend

Nagy István: Tovább erősíti a hazai GMO-mentes stratégiát az Európai Bíróság ítélete – Magyar Hírlap

Újabb 1,2 Mrd forint jut idén tanyafejlesztésre – Magyar Idők

Közös döntéshozatal segítheti a hazai méhészek munkáját – Magyar Idők

Gazdák helyett a migránsokat támogatná Brüsszel – Interjú Nagy István agrárminiszterrel – Pesti Srácok

Nagyköveti találkozók az Agrárminisztériumban – Kormány.hu

Eddig sikerült elkerülni a nagyobb bajt a sertéságazatban Magyarországon – Viággazdaság

Sikeres az agrárlobbi a külpiacokon – Magyar Idők

Megéri a mezőgazdaságot válsztani a közmunka helyett – Magyar Idők

Régiós együttműködés az uniós agrárpénzek védelmében – Világgazdaság

Nagy István: A mezőgazdaság stratégiai ágazat, ezért nagy szükségünk van a fiatalokra és a tudásukra – Magyar Hírlap

Eredményesen zárták tanulmányaikat a Szent István Egyetem székelyföldi hallgatói – AgroInform

Nagy István: kulturális értékünk a pálinka, az utolsókig küzdünk érte! – infostart

Az első a versenyképesség növelése – Interjú Nagy István agrárminiszterrel – VG.hu

Nagy István agrárminiszter szerint követendő példa a kapolcsi minta – VEOL.hu

A baloldal feladta a magyar vidéket – KARC FM (Hangoló)

Nagy István miniszter nyitotta meg a kapolcsi állat- és gépbemutatót – Veol.hu

A mezőgazdaság kihívásaitól a miniszter családi méhészetéig – interjú dr. Nagy István agrárminiszterrel – Mosonvármegye Közéleti Lap

Szövetségbe hívja az új miniszter az ország gazdáit – Magyar Idők

Visszakapja a tárca a vidékfejlesztés feladatait – Magyar Idők

Nagy István kiemelt célja, hogy az agrártárca zöldtárca legyen – Pesti Srácok.hu

Több mint egymilliárd forintból épül Európa legnagyobb CRAVO-háza Nagyrécsén – Zaol.hu

Nagy István: a méhészek munkáját megbecsülik – Mon.hu

FÖLDMŰVELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM: A MÉHÉSZEK MUNKÁJÁT MEGBECSÜLIK – Magyar Idők

Hazai-méztermeles helyzete Dr. Nagy István parlamenti államtitkár előadása Miskolcon – Minap.hu

Százmillió forinttal segítik a fóliában termelő viharkárosultakat – Délmagyar.hu

HOLNAP FOG HIÁNYOZNI A MA ELMARADÓ FEJLESZTÉS – Hangoló, KARC FM

Szent Gotthárd tiszteletére jubileumi évet hirdettek Mosonmagyaróváron – InfoMosonmagyaróvár Média

Nagy István Csornán: emelkedő pályán a hazai agrárium – Rábaköz szíve Magazin

Az a cél, hogy kiváló minőségű élelmiszerekhez jussunk – Kormány.hu

Pozitívak a jövőbeli kilátások – Kormany.hu

Több élelmiszer áfája csökken januártól – MTI Híradó

Nem pucolják már a halat… – Karc FM

Több halat etetne velünk a kormány – Világgazdaság

Van tér az agráriumban az export növelésére – Magyar Idők

Hét év alatt kétharmadával nőtt az agrárexport – Világgazdaság

Jól járnak idén a hazai méhészek – Magyar Idők