Agrárminiszter

1,3 milliárd Ft-ból újul meg a magyaróvári vár

Letették a mosonmagyaróvári vár 1,3 milliárd forintos turisztikai fejlesztésének alapkövét szombaton, a beruházást a nemzeti kastély- és várprogram keretében finanszírozzák.

Dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője az alábbi gondolatokkal köszöntötte a jelenlévőket:

A történelem során várat mindig stratégiai jelentőségű helyre építettek.

200 évvel ezelőtt Albert Kázmér és Wittmann Antal úgy gondolta, hogy ezen a helyen újabb, stratégiai jelentőségű nagy dolog kell, hogy következzék és megalapították – Európában először – a magyar agrár-felsőoktatási intézményt.

Ahogy csökkent, a védelmi, hadi jelentősége a várnak, úgy ismerték föl, hogy az agrárium, a mezőgazdasági termelés sikere viszont azon múlik, hogy van-e elegendő tudás, van-e elegendő képzés ahhoz, hogy eredményesebben lehessen termelni.

Ez a hely ilyen téren és az agrártörténelem szempontjából is jelentős hely.

„..a mezőgazdasági termelés sikere azon múlik, hogy van-e elegendő tudás..”

 

Majd eltelt újabb 200 év, és arra a döntésre kell jutnunk, hogy újra kell alapítanunk a várat és a benne lévő képzést. Ugyanúgy észre kell vennünk, hogy sikeresen kiművelt gazdászfők nélkül nincs sikeres magyar agrárium.

Ebben Magyaróvár 200 évvel ezelőtt is élen járt, és ma is élen kell, hogy járjon.

Kőből és téglából épült házról beszélünk, amely kiállta a történelem viharait és mindig az adott kornak megfelelően megtalálta azt a szerepét, amellyel élen tudott járni.

De nem csak kőből és téglából áll a vár, hanem azokból a szellemi téglákból, akit azok jelentenek, akik ide járnak és jártak, hiszen maguk is egy nagy várat építettek szerte az országban és a világban.

 

1,3 milliárd Ft-ból újul meg a magyaróvári vár

 

Ha megnézzük, az itt végzek agrárszakemberek munkásságát Európa és a világ mezőgazdaságára nézve, akkor azt lehet mondani, hogy nagyon sok helyen kiemelkedő várat építettek – ezekből az alapokból.

Ma a megújulás alapkőletételén vagyunk. Szimbolikus jelentőségű dolog, de ezen hagyományokra lehet felépíteni a XXI. század agráriumát.

Különösen köszönöm a magyar kormánynak ezt a támogatását, mert ezzel egy új lehetőséget tud adni a magyar agrárium és Mosonmagyaróvár városa számára.

Azt remélem, hogy minél többen ismerik fel annak jelentőségét, hogy tanulni igazából jó befektetés ma az agrárium területén van, hiszen olyan kihívások, stratégiai jelentőségű munkák várhatóak a jövőben, amelyre csak a kiművelt gazdászfők lesznek képesek.”

 

„..nem csak kőből és téglából áll a vár, hanem azokból a szellemi téglákból, akit azok jelentenek, akik ide járnak és jártak..”

 

Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára hangsúlyozta,

Magyarország jövője akkor biztosított, ha 20-30 éves távlatban a térség vezető államává és Európa egyik legélhetőbb országává tud válni. Ehhez szükséges a családtámogatás, a gazdaságfejlesztés és a kultúra támogatása, a múlt értékeinek megőrzése és átadása a jövő számára. Erre a gondolatra építve hozta létre a kormány a nemzeti kastély- és várprogramot hatvanmilliárd forintos kerettel, húsz kastély és 19 vár megújítására országszerte

– mondta az államtitkár.
Úgy fogalmazott: a program „nem kőről és malterról szól, hanem a gondolat megújításáról”.
Tuzson Bence kitért arra is, hogy a mosonmagyaróvári várban működik a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdasági- és Élelmiszertudományi Kara; az agrár-felsőoktatási képzés idén kétszáz éves a városban, amely a magyar agrár felsőoktatás bölcsője. 

„Köszönöm a magyar kormánynak a támogatását, mert ezzel új lehetőséget tud adni a magyar agrárium és Mosonmagyaróvár városa számára.

 


Virág Zsolt, a Nemzeti kastélyprogram és a Nemzeti várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos elmondta, hogy a mosonmagyaróvári vár az egyetlen épület Magyarországon, ahol felsőoktatás folyik. 

A megújítás keretében a földszinten interaktív vártörténeti, intézménytörténeti, valamint élelmiszeripari és mezőgazdaság-történeti kiállítást rendeznek be. Kialakítanak a várudvaron egy közösségi teret, ahol kulturális rendezvényeket tartanak, lesz konferenciaterem és ajándékbolt. Mindezek mellett részben felújítják a homlokzatot, infópontot és múzeumpedagógiai foglalkoztató teret alakítanak ki. 


Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora elmondta, a fejlesztéssel azt a védelmi funkciót, amit a vár a középkorban betöltött, most újraértelmezik, s egyfajta szellemi védelem helyévé teszik az épületet. 

 

1,3 milliárd Ft-ból újul meg a magyaróvári vár


Iváncsics János, Mosonmagyaróvár alpolgármestere (Fidesz-KDNP) azt hangoztatta, hogy az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb és legjelentősebb helyi beruházása a vár felújítása, s a kialakítandó turisztikai központ a térség turisztikai zászlóshajója lehet.

 

Forrás: mti
Fotó : Pelsőczy Csaba

 

Megosztom: