élelmiszergazdaság paradicsom Vidékfejlesztési Program

Az üvegházak jelentősége a hazai zöldségtermesztésben – üvegház átadó Győrben

Nagy István agrárminiszter május 24-én Győrben, a Greencoop Hungary Kft. üvegházának átadóján kijelentette:

Az üvegházak komoly erőforrást jelentenek a hazai zöldségtermesztésben, a Vidékfejlesztési program és egyéb támogatások révén ez év végéig közel kilencvenegy hektár üvegház épül.

   Nagy István, a 2,5 milliárd forintból, öt hektáron megvalósult üvegház átadóján elmondta, hogy

jelenleg országszerte 150 hektárnyi üvegházban és közel ötszáz hektárnyi korszerű fóliablokkban zajlik zöldséghajtatás.


    Hozzátette, hogy üvegházi termesztésben egy hektárra vetítve a fürtös paradicsom éves árbevétele 126 millió forint, a koktél paradicsom esetében 180 millió forint realizálható. 


    Beszélt arról is, hogy tavaly a friss zöldség export 115 ezer tonna volt, értéke meghaladta a 120 millió eurót (39,1 milliárd forint).

A hajtatott termékek közül a paprika 25 ezer tonnát tett ki, az uborka és a paradicsom esetében még a hazai piacon is vannak kihasználatlan lehetőségek.

Részletezte, hogy az elmúlt években a megtermelt paradicsom 97-98 százalékát belföldön értékesítették. Májustól november végéig önellátó a hazai piac, de ezt még lehet növelni – mondta. 


    Hozzátette, hogy a Greencoop a paradicsomot csak idehaza értékesíti, ezáltal csökken a szezonalitás, mert folyamatosan friss termékkel látja el a piacot. 


    Elmondta azt is, hogy

a Greencoop Hungary Kft. üvegháza azt bizonyítja, hogy hosszú távon csak a legmagasabb színvonalon termelő üzemek maradnak versenyben. Az üvegházban geotermikus energiával fűtenek, összegyűjtött esővízzel öntöznek és kizárólag biológiai növényvédelmet alkalmaznak. 


    A Greencoop Hungary Kft. a szlovákiai Greencoop szövetkezet tagja. Bindics Zsolt, a szövetkezet elnöke elmondta,

Szlovákiában összesen húsz hektáron évi tízezer tonna paradicsomot termelnek.
    A győri üvegházban 150-200 ezer paradicsomtő található, és négy fajta paradicsomot termesztenek, klasszikus fürtös paradicsomot, koktélparadicsomot, cherry és datolya cherry paradicsomot.


    A Greencoop a beruházáshoz a kertészeteket támogató európai uniós pályázaton ötszázmillió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. Az üvegház megnyitásával 35 új munkahelyet teremtettek, de a szedés időszakában, június és augusztus között további 15-20 idénymunkást foglalkoztatnak.


    Borkai Zsolt, Győr polgármestere (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy

a város igyekezett olyan környezetet kialakítani a vállalkozások számára, amelyben eredményeket és sikereket tudnak elérni.

Ebben szerepe volt annak is, hogy tavaly év elején 1,8 százalékról 1,6 százalékra csökkentették az iparűzési adó mértékét – tette hozzá. 
 

..

Forrás: MTI

Fotó: Pelsőczy Csaba

Megosztom: