Agrárminiszter tojás

Bábolna TETRA Kft. genetikai kutatóbázisának átadója

2018. október 30-án átadták a Bábolna TETRA Kft. baromfi-genetikai kutatóbázisát a Vas megyei Uraiújfaluban, amelyben olyan új hibridek kitenyésztésén dolgoznak majd a kutatók és szakemberek, amelyek amellett, hogy jobban alkalmazkodnak a klímaváltozáshoz, jól tűrik a magasabb környezeti hőmérsékletet, különleges krémszínű tojásokat adnak.

    A kutatóközpont átadása után Nagy István agrárminiszter az MTI-nek kijelentette:

fontosnak tartjuk, hogy a kutatás-fejlesztés az agráriumban is minél hangsúlyosabban megjelenjen! Erre jó példa a Bábolna TETRA Kft. kutatóbázisa is.
    Ahhoz, hogy a piaci versenyt állni tudjuk, természetesen használni kell mindazon kutatási eredményeket, amelyek az egyetemi kutatóközpontokban megszületnek.

Nagy István: fontosnak tartjuk, hogy a kutatás-fejlesztés az agráriumban is minél hangsúlyosabban megjelenjen!

 

Szavai szerint

új divatirányzatok jelennek meg az élelmiszerfogyasztásban. A világpiacon ma már válogatnak a vásárlók, vannak akik a fehér színű tojást, mások pedig a barnább színű tojást kedvelik, most pedig lesz „krémszínű tojás”, ami talán mindkét tábor tetszését elnyeri.

    Egyre inkább elvárás, hogy a ketreces tojótyúktartást váltsa fel az alternatív – hagyományosnak is mondott – mélyalmos tartás. Ugyanakkor olcsó tömegtermelésre a ketreces tartás még alkalmasabb, a tojásnak pedig, mint az egyik leginkább teljes értékű fehérjeforrásnak mindenki számára elérhetőnek kell maradnia.

2018. október 30-án átadták a Bábolna TETRA Kft. baromfi-genetikai kutatóbázisát a Vas megyei Uraiújfaluban

 

 A Bábolna TETRA Baromfitenyésztő és Forgalmazó Kft. a világ tojó hibrid nemesítésének egyik meghatározó szereplője. Sikereik alapja a cég vezetői szerint az az 50 éve konzekvensen folyó genetikai munka, melynek érdekében, különösen az elmúlt tíz évben, több kutatási-infrastrukturális fejlesztés is történt.
    A cég saját forrásainak felhasználásával most felépült kutatóbázis munkatársai a tervek szerint szorosan együttműködnek majd a Kaposvári Egyetemmel és a Dalmand Zrt.-vel, a benne folyó kutatási munkát pedig az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból támogatják.    

    A Bábolna TETRA Kft. 2014-ben a Vas megyei Uraiújfalu község határában csaknem kétmilliárd forintos beruházással, a Darányi Ignác Terv 769 millió  forintos pályázati forrásának felhasználásával építtette meg baromfikeltető üzemét. 
    A bábolnai gazdaságból kinőtt cég, az elődök szakmai munkáját is számítva 1960 óta foglalkozik intenzív baromfitenyésztéssel, „TETRA” márkanéven bevezetett saját fejlesztésű baromfi hibridjeivel vált ismertté a nemzetközi piacon. Több mint 60 országban, köztük az Egyesült Államokban, Afrikában, Ázsiában is vannak olyan tenyésztési központok, ahol TETRA tenyészpárokat használnak.
    

A nyilvános cégadatok szerint a Bábolna Tetra Kft. külföldi és belföldi értékesítésből származó nettó árbevétele összesen 2016-ban és 2017-ben is meghaladta az 5,5 milliárd forintot.

KÉPGALÉRIA

 

Forrás: mti

Fotó: Kovács Zoltán

 

Megosztom: