Agrárminiszter Rendezvények

Bokodi Sándor emléknap – szelleme ma is iránymutatást jelent

Nagy István agrárminiszter a Bokodi-emléknapon, szombaton, Csákváron köszöntő beszédében mondta:

A Bokodi Sándor emléknap egy igazi ünnep, ahol éltetjük és elismerjük a hazai agráriumban tevékenykedőket

Az emléknap alkalmából a Bokodi Sándor-díjat hetedik esztendeje, az egy éve alapított Zichy Antónia-díjat másodszor nyújtották át.  A tárcavezető a díjazottakat méltatva elmondta, hogy az elismerések segítenek abban is, hogy névadóik hagyatékát még tovább őrizzük.

Batthyány Lajosné gróf Zichy Antónia és Bokodi Sándor elszánt munkája, alkotó szelleme, erős egyénisége ma is iránymutatást jelent számunkra. Hozzátette: mindketten hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar értékeknek elismerést és népszerűséget szerezzenek határon innen és túl is. A kitüntetettek méltó örökösei ennek a munkának és szellemiségnek.

Nagy István szerint

a vidék sokszínűségét úgy érthetjük meg, ha nem csak ésszel, de lélekkel is közelítünk felé.

A szakmai tudást el kell sajátítani, a tudományos szemléletet meg kell tanulni, de azt az egyedi látásmódot, aminek a nők birtokában vannak, azt nem lehet az iskolapadban magunkba szívni. Hozzátette:

éppen ezért öröm és büszkeség, hogy a mezőgazdaságban foglalkoztatott nők száma tavaly csaknem 54 ezer fő volt, ami 2010-hez képest 30,5 százalékos növekedést jelent. Ez az emelkedés is azt bizonyítja, hogy nőknek is nélkülözhetetlen szerepük van a vidék felemelkedésében.

Az idei Bokodi Sándor-díjas tisztes gazda a hódmezővásárhelyi illetőségű Kispál Ferenc lett. A fiatal gazdának járó elismerést Csikós István érdemelte ki. A Zichy Antónia-díjat dr. Torda Márta az Agrárminisztérium Kárpát-medencei Együttműködések Főosztályának vezetője kapta.

..

Forrás: AM Sajtó

Fotó: Pelsőczy Csaba

..

Megosztom: