A klímaváltozás ne politika legyen, hanem feladat!

http://www.hetek.hu/interju

Méltatlannak tartja a korrupciós vádakat; a gazdák összefogását tekinti kitörési pontnak; a klímaváltozásra pedig fásítással, öntözésfejlesztéssel és szegletes lednekkel válaszolna Nagy István agrárminiszter.

Brüsszelben is téma volt az a The New York Timesban megjelent cikk, amely szerint az európai agrártámogatási rendszer szándékosan zavaros, illetve korrupt. Az írásban Magyarország hangsúlyosan szerepel. Olvasta?     

– Igen, olvastam, és végtelenül félreértelmezhetőnek, félrevezetőnek tartom. Magyarország ugyanis élen jár a degresszió terén, ami azt jelenti, hogy a területalapú támogatások 1200 hektár feletti részét a tulajdonosok nem kapják meg. Aki állatot tart, annál ez a határ 1800 hektár. Ennek pont az az értelme, hogy a rendszer aránytalanságait tompítsuk. Az európai országok közül ezt mi vezettük be először, és a legszigorúbb módon. Ezek után bennünket pellengérre állítani mindenféle feltételezett adatokkal, enyhén szólva nem tisztességes.

Ez befolyásolhatja az uniós agrártámogatásokról szóló vitát?

– Ha az Európai Unió kötelező degressziót ír elő, az a mi esetünkben enyhítést fog eredményezni, hiszen – újra hangsúlyozom – mi vagyunk a legszigorúbbak ezen a téren.

A The New York Times cikkével kapcsolatban egyébként az Európai Bizottság is egyértelművé tette, hogy teljesen világos szabályok és rendelkezések vonatkoznak többek között Magyarországra is, ahogyan az uniós költségvetés mezőgazdaságra szánt forrásainak felhasználását is szorosan monitorozzák. Ráadásul az újságíróknak a bizottság megküldte a hivatalos és tényszerű válaszát a megkeresésükre, azt úgy tűnik, nem fogadták el. Nem ez az első alkalom, hogy a The New York Times, illetve a cikk szerzője politikai indíttatású alaptalan támadást intéz a magyar kormány ellen, ezért ezen nem is csodálkozunk. 

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Megosztom: