Nagy István agrárminiszter

IV. Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllőn

2018. május 24-én a Gödöllői Királyi Kastély mellett került megrendezésre a IV. Nemzetközi Természetfilm Fesztivál, melyen köszöntőt mondott Áder János Magyarország köztársasági elnöke, az esemény fővédnöke. A fesztivál támogatói, az NMHH, az FM és az EMMI képviselői.

A természetfilmek arról a közös életről szólnak, amelynek mind részesei vagyunk

mondta Áder János köztársasági elnök köszöntő beszédében.

Az államfő hangsúlyozta, egy ilyen fesztiválon örülni lehet annak, hogy a sok aggódni valón túl

mégiscsak megvan még bennünk a kíváncsiság, a rajongás természeti értékeink iránt és az önzetlen tenni akarás, hogy mindez a következő nemzedékek számára is megmaradhasson

Áder János méltatta a rendezvényt, amely – mint mondta – pár év alatt komoly rangot vívott ki magának, az első három fesztiválon szereplő művek később más versenyeken majdnem 100 díjat nyertek világszerte.

 

Áder János köztársasági elnök (j4) megtekinti a IV. Nemzetközi Természetfilm Fesztivál keretében rendezett kiállítást a Gödöllői Királyi Kastély mellett 2018. május 24-én. Az államfő mögött Nagy István agrárminiszter (j5). MTI Fotó: Máthé Zoltán

 

A köztársasági elnök kifejtette, hogy a fesztiválra 104 országból érkezett nevezés és 1500 filmből válogathatták ki a legjobbakat a bíráló bizottság tagjai, valamint a látogatók száma már tavaly megnégyszereződött az legelső évhez képest. 

Bízom benne, hogy az előbb országossá váló, mára pedig határon túli városokat is elérő vetítések révén a fesztivál hatósugara egyre nagyobb lesz, és ezzel arányosan nő a szemléletformáló képessége is

– tette hozzá. Áder János felidézte David Attenborough angol természetfilmes mondatait:

..az elmúlt 50 év nagy részét a vadon kutatásával töltöttem. Filmre vettem élőlényeket természetes környezetükben, bizonyos mértékig kerülve az embert. Az évek során azonban egyre nehezebb volt igazi vadont találni.

Az államfő hozzáfűzte: a természetfilmesek szívük szerint leginkább kerülnék az embert, mivel már régóta többet vesz el a természettől, mint amennyit az pótolni képes.

Nagy István agrárminiszter köszöntőt mond a IV. Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon, Gödöllőn

 

Nagy István agrárminiszter elmondta, hogy a gazdálkodók úgy tekintenek a földre, hogy azt az unokáiktól kapták kölcsön azért, hogy jobb állapotban tudják visszaadni. Hozzátette, hogy a minisztérium 2015 óta jelenik meg szakmai partnerként a rendezvényen, ahová kitelepülnek a nemzeti parkok és az erdészetek.

A feladatkörömbe tartozó terület felelőseként úgy vélem, a természet védelme és nemzeti örökségünk megőrzése egymásra épülő és egymást erősítő feladatok. Az értékeink megőrzése és áthagyományozása pedig azok megismerésével és megmutatásával kezdődik. Ebben nyújthatnak óriási segítséget, sajátos eszközeikkel a filmesek, illetve a fotósok, a zenészek és a képzőművészek. 

A csodálatos, változatos természeti környezetünk, sokszínű tájaink, s a gazdag élővilágunk közös örökségünk.
 

Karas Mónika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke azt mondta, az NMHH Médiatanácsa nagy figyelmet fordít arra a Mecenatúra program keretében, hogy új magyar természetfilmeket készítsenek az alkotók és láthassanak a nézők, ezért a kezdetektől hűséges támogatói a gödöllői fesztiválnak is. A természetfilmek ugyanis két szempontból is fontos küldetést tudhatnak magukénak, egyrészt művészeti élményt nyújtanak, másrészt dokumentálják, megörökítik környezetünk jelenlegi állapotát az utókornak. 
   
    A IV. Nemzetközi Természetfilm Fesztivált, számos kísérőprogrammal együtt május 25. és 27. között rendezik meg Gödöllőn.

 

A természet hatalmas, az ember parányi. Ezért aztán az ember léte attól függ, milyen kapcsolatot tud teremteni a természettel, mennyire érti meg, és hogyan használja fel erőit saját hasznára.

Szent-Györgyi Albert

 

forrás: mti

foto: Kocsis Zoltán

 

 

Megosztom: