Nagy István agrárminiszter

Megkezdődött a Pálinka Országkóstoló Komáromban

2018. május 28.-án Nagy István agrárminiszter az idei Pálinka Országkóstoló megnyitóján köszöntötte a több napos rendezvény résztvevőit Komáromban.

A pálinka presztízsének elmúlt években tapasztalt növekedése példaértékű; a termék minőségéből nem lehet engedni és a kiváló minőség után az eredetjelölések használata tovább emelheti az ital rangját.

Nagy István kiemelte, hogy a nemzeti pálinkakiválósági program védjegyeit már több mint 500 tételen használhatják a termelők. A Pálinkakiválóságok könyve 2017 című kiadvány tartalma és a szakmai kóstoló jegyzetei már digitálisan is elérhetők a program honlapján és tervezik a korábbi kiadványok digitalizálását is – tette hozzá.
 

2018. május 28.-án Nagy István agrárminiszter az idei Pálinka Országkóstoló megnyitóján

 

A május 28-i kezdőnapon az Országos Pálinka és Törkölypálinka Verseny többnapos mustráján 25 bíráló egységes szempontok alapján igyekszik megtalálni 2018. év legjobb pálinkáját. Az Országkóstolón kizárólag kereskedelmi forgalomba kerülő termékekkel lehetett nevezni, ezeket az érzékszervi bírálat előtt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy komplex analitikai vizsgálattal is ellenőrzi.
    

Az országos verseny bírálói arany, ezüst vagy bronz minősítéseket adnak a legjobb tételeknek és kategóriánként Champion díjakat is osztanak. A Magyarország legjobb pálinkája címet csak egyetlen kereskedelmi pálinka nyerheti el a 2018. évben

Az eredményhirdető gálára június 28-án az Országházban kerül sor.
    

Czunyiné Bertalan Judit, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Nagy István agrárminiszter, Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke és Molnár Attila polgármester (b-j) pálinkát kóstol az idei Pálinka országkóstoló megnyitóján a komáromi Monostori Erődben 2018. május 28-án. Az Agrárminisztérium és a Pálinka Nemzeti Tanács többnapos versenyén huszonöt bíró egységes szempontok alapján igyekszik megtalálni 2018 legjobb pálinkáját. MTI Fotó: Krizsán Csaba

 

Tavaly a Mályinkai Pálinkafőzde Konkordi-Izabella szőlő pálinkája lett a verseny legjobbja, a legeredményesebb pálinkafőzdének járó elismerést pedig a Brill Pálinkaház nyerte el. A Pálinka Nemzeti Tanács 2017-ben egy új díjat is alapított, a legjobb 10 ezer palack feletti tétel díját a Villányi Pálinka – Magyarbólyi Pálinkafőzde Válogatott vörös törkölypálinkája nyerte el elsőként.
   

 Az Országkóstoló a Pálinkakiválóságok kiválasztásával folytatódik, ahol a független pálinkaszakértők június 4-5-én egy átfogó kóstolójegyzetet készítenek, amit a Pálinkakiválóságok Könyvében és a Program honlapján fognak majd olvasni. A Nemzeti Pálinkakiválóság Programot 2014-ben indította el az agrártárca. Az értékelés szempontrendszerét egységes bírálati rendszer és a fogyasztói közízlésnek való megfelelés határozza meg.

forrás: mti

foto: Kovács Zoltán

 

Megosztom: