Agrárminiszter Mosonmagyaróvár Munkácsy kiállítás Országgyűlési képviselői körzetem

Munkácsy – az évtized kiállítása Mosonmagyaróváron

2019. december 14-től 2020. máricus 8-ig látogatható Mosonmagyaróváron a Hansági Múzeum Cselley-ház kiállítótermében Pákh Imre műgyűjtő Munkácsy-kollekciója. A tárlat hivatalos megnyitójára december 13-án került sor, melyen elsőként mondott beszédet Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője.

Mosonmagyaróvár kulturális életének nagy pillanata a mai. A megnyitóra is szép számmal érkeztek határon innen és túl. így máris mundhatjuk, hogy Munkácsy összeköt minket. Az egyik olyan evidencia, amelyről nincs vita, amely mindenütt a világon a magyarságot testesíti meg.

A képen balról jobbra: Fásy Ádám, a Munkácsy Alapítvány kuratóriumának tagja. Székely Zoltán, művészettörténész, a Hansági Múzeum igazgatója, Bajkai István, a Munkácsy Alapítvány kuratóriumának elnöke, országgyűlési képviselő, Pákh Imre, Munkácsy gyűjtő, . Árvay István, Mosonmagyaróvár város polgármestere, dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője

Egy ilyen kisváros életében, mint Mosonmagyaróvár ez olyan jelentős esemény, amire a város apraja-nagyja összegyűlik. A kiállítás kiemelkedő Mosonmagyaróvár életében, hiszen rangot, súlyt jelent, hogy ilyen mértékű kiállítást tudtunk megrendezni.

Nem tudunk gazdagabbak lenni, mint a nagyvárosok. Nem tudunk, nagyobb dolgokat alkotni, mint a közelünkben lévő fővárosok. De tudunk valami olyan szeretetteljes eseményt létrehozni, ami mindnyájunk számára értékes. Ilyen ez a kiállítás!

Nagy István köszönetet mondott az Alapítványnak, a város és a múzeum vezetőségének a kiállítás életre hívásáért, majd így zárta köszöntőjét:

Munkácsy igazi csodája az, hogy bárhol a világban nézzük a képeit, büszkék lehetünk rá, hogy ő magyar és büszkék lehetünk arra, hogy mi is magyarok vagyunk! Éljük meg annak az összetartozásnak az élményét, hogy mi itt Mosonmagyaróváron, mosonmagyaróváriként, magyarként, Munkácsy-rajongóként, átélhetjük ezt az érzést!

Munkácsy kivételes szorgalmával és tehetségével a magyar művészet dicsőségét szolgálta, életműve példaértékű az utókor számára, a magyar nemzeti örökség kiemelt része.

Székely Zoltán, a Hansági Múzeum igazgatója elmondta:

Különleges alkalom a Hansági Múzeum történetében. Nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy intézményünk 137 éves fennállása alatt a most megnyíló Munkácsy Mosonmagyaróváron című kiállításhoz fogható nagyszabású vállalkozásra még nem volt példa.

Majd felkérte dr. Árvay Istvánt, Mosonmagyaróvár város polgármesterét köszöntője megtartására. A polgármester elsősorban Nagy István miniszter felé köszönte meg a kiállítás megszervezésében nyújtott segítséget. Mint mondta:

amikor először beszéltünk az eseményről, szinte hihetetlennek és óriási feladatnak tűnt a szervezés, de a helyszínbejárást követően megbizonyosodtunk róla, hogy a város alkalmas a kiállítás lebonyolítására.

Külön büszkeség, hogy ez a kiállítás ekkora városban, mint Mosonmagyaróvár, még nem kapott helyet sehol. De nemcsak a városnak, hanem a környéknek, és a határon túli műkedvelőknek is közvetíthetjük ezt a csodát. A magunk részéről megtettünk mindent, hogy ez a kiállítás valóban sikeres legyen!

A kiállítás átfogó képet nyújt Munkácsy Mihály festészetéről, hisz a korai képektől kezdve a drámai erejű alkotásokon, a barbizoni ihletésű tájképeken és a szalonképeken át a nevezetes Krisztus-trilógiához készült előtanulmányokig a Mester minden művészi korszaka képviselteti magát az anyagban. Mindezeket nagy feladat volt a Cselley-ház termeiben elrendezni. Ezt a kihívást a Munkácsy Alapítvány megbízásából a mester szakavatott kutatója, Boros Judit művészettörténész vállalta, majd a kiállításra érkezők számára szakmai bemutatót is tartott.

Pákh Imre New York-i üzletember az elmúlt évtizedekben mind számszerűségében, mind minőségében a legjelentősebb Munkácsy-magángyűjteményt hozta létre. A folyamatosan gyarapodó kollekció 2005 óta több mint 40 kiállításon mutatkozott be különböző összeállításban a Pákh Imre által életre hívott Munkácsy Alapítványnak köszönhetően. A Mosonmagyaróvárra érkező anyag Munkácsy több, mint félszáz festményéből és grafikájából áll, amelyet a Mestert ábrázoló műalkotások egészítenek ki.

Munkácsy Mihály alkotásainak jelentős része Budapesten, a Magyar Nemzeti Galériában található. Békés megye székhelyén a Munkácsy Mihály Múzeum állandó kiállítással segíti emlékezetének ápolását. Debrecenben, a Déri Múzeumban, a Krisztus szenvedéstörténetét bemutató festmények 1995-től együtt tekinthetők meg.

Forrás: AM Sajtó Fotó: Milkovits Tibor

..

Megosztom: