Dr. Nagy István FM államtitkár Földművelésügyi Minisztérium Vidékfejlesztési Program

Nagy István Csornán: emelkedő pályán a hazai agrárium

A mezőgazdaság fellendítése érdekében 2010-ben a magyar kormány szövetséget kötött a gazdatársadalommal és a szakmai szervezetekkel. Emellett stratégiai partnerségben dolgozik a mintegy 400 ezer taggal rendelkező, a teljes élelmiszerláncot képviselő Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával is. Az együttműködés eredményeként mára kijelenthetjük, hogy az elmúlt nyolc évben a magyar mezőgazdaság teljesítménye folyamatosan növekedett – kezdte Dr. Nagy István az agrártárca parlamenti államtitkára, a  Győr-Moson-Sopron Megyei Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége tájékoztató fórumán, Csornán.

 

Az államtitkár kiemelte, a gazdák által megtermelt javak értéke az Európai Unió három legjobbja között volt a 2010–2016 közötti időszakban, összességében több mint másfélszeresére emelkedett. Az agrárexport értéke 2010 óta több mint egyharmadával bővült: a magyar gazdák termékei egyre keresettebbek a külföldi piacokon is.

Nagy István elmondta, hogy

Magyarország Kormánya stratégiai partnernek tekinti és kiemelten támogatja a magyar gazdákat. 2010 óta évről-évre nő a költségvetés agrártámogatásra fordítható összege. A lehető legnagyobb mértékű nemzeti támogatást kapják a hazai szarvasmarha-, tej- és juhágazat szereplői. Emellett a korábbi keretösszeg többszörösét fordítja a kormány a baromfi- és sertéságazat támogatására. Az elmúlt években több mint kétszeresére emelkedett a gazdálkodók állatgyógyászati kiadásait támogató keret is.

Hangsúlyozta, hogy az Európai Unióban a legnagyobb mértékben Magyarországon támogatják a gazdálkodókat. 2018-ig a Vidékfejlesztési Program segítségével 1.300 milliárd forinthoz jutnak hozzá főként a mikro-, kis és középvállalkozások, családi gazdaságok, valamint olyan munkaerő-igényes ágazatok, mint az állattenyésztés, a kertészet vagy az élelmiszeripar, ezzel biztosítva a vidék népességmegtartó képességét.

A program kiemelkedően magas arányban, több mint 50%-ban beruházások megvalósulását szolgálja. Emellett 647.000 hektár termőföld került be az agrár-környezetgazdálkodásba, illetve 133.000 hektár az ökológiai gazdálkodásba.

Az államtitkár előadása után Légrády Gábor, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály főosztályvezetője tartott előadást a vidékfejlesztési pályázatok kifizetési kérelmeiről, valamint Dr. Mihalics Gábor és Dr. Kovács Attila a Széchenyi István Egyetem munkatársai a klímahatás csökkentésének lehetőségeiről precíziós gazdálkodással. Az est házigazdája Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő volt. 

Fotó: Szabados Tibi 

Forrás: Rábaköz Szíve Magazin

Megosztom: