Agrárminisztérium gazdáknak szóló hírek Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)

NAK fórum a XXIX. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban

A vidéki élet felértékelődésére számítanak és a magyar falvak életképességét hangoztatták pénteken Tusnádfürdőn, a XXIX. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban tartott kerekasztal-beszélgetés résztvevői. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) fórumát A mezőgazdaság modernizációjának hatása a vidékre címmel tartották.

    Nagy István agrárminiszter a NAK közleménye szerint arról beszélt, hogy

a különleges minőségi és mennyiségi termelés lehet a mezőgazdaság sikerességének kulcsa a jövőben. A szektor kihívása, hogy milyen módszerekkel lehet több pénzt hagyni a gazdáknál. Komoly feladat a jövedelmezőség növelése az Európai Unió tagjaihoz képest is. 
Hiszek a magyar falvak életképességében. Az élelmiszeriparnál biztosabb üzlet jelenleg nem látható számukra. Az új igényekhez új szaktudással rendelkező szakembergárdára van szükség!
    

a különleges minőségi és mennyiségi termelés lehet a mezőgazdaság sikerességének kulcsa a jövőben. – NAGY ISTVÁN, TUSNÁDFÜRDŐ, BÁLVÁNYOSI SZABADEGYETEM, Erdély, Románia

 

Győrffy Balázs, a NAK elnöke rámutatott,

a tendencia szerint egyre kevesebb embernek ad munkát a mezőgazdaság, a gyorsuló technológiai változások hatására. Növekszik a hatékonyság, ami az élőmunka kiváltását is magával hozza. A mezőgazdaságban a koncentráció folyamata lassítható, de nem állítható meg.

A testület vezetője szerint hatékony megoldás az integráció, a gazdák együttműködése. 
    

Kiemelt feladat az, hogy a jelenleginél is jelentősebb fejlesztési forrásokat, figyelmet és lehetőségeket biztosítsanak a mezőgazdasági termelőknek a technológiai fejlesztésre. A kamarai elnök a vidéki élet felértékelődésére számít. 
    

a különleges minőségi és mennyiségi termelés lehet a mezőgazdaság sikerességének kulcsa a jövőben. – NAGY ISTVÁN, TUSNÁDFÜRDŐ, BÁLVÁNYOSI SZABADEGYETEM, Erdély, Románia

 

A kerekasztal résztvevői egyetértettek abban, hogy a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban zajló technológiai fejlődés a következő évtizedekben robbanásszerű lesz, de a gazdák és a szakemberek szerepét semmi sem válthatja ki. Az agrártermékek és az élelmiszerek előállításának és a fogyasztókhoz való eljuttatásának módszerei ugyanakkor alapvetően megváltoznak – összegezte közleményében a NAK.

forrás. mti

fotó: Pelsőczy Csaba

Farkas Sándor, Kis Miklós, TUSNÁDFÜRDŐ, BÁLVÁNYOSI SZABADEGYETEM, Erdély, Románia

 

Megosztom: