Magyar Mézkönyv bemutató 2020.01.09.

Január 9-én az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) mosonmagyaróvári találkozóján vettem részt, ahol beszámoltam a méhészeket érintő gazdasági fejleményekről.

Külön öröm volt az ebből az alkalomból szervezett Magyar Mézkönyv bemutatója, amely igazán színvonalas kiadványban mutatja be a méz és méhészet jelentőségét és szerepét.

Előadásomban felhívtam a figyelmet a beporzási támogatás jelentőségére, amely a tavalyi évhez képest megduplázódott. Fontos kiemelni azt is, hogy mára világossá vált: új alapokra kell helyezni a méhészetet!

Az új alap megteremtésében meghatározó szempontok a klímaválság nehézségei, az éghajlatváltozás jelenségei, amelyek mind azt eredményezik, hogy egyre fontosabbá válik a beporzási tevékenység.

Nyilvánvaló az is, hogy támogatás nélkül egyre nehezebben működtethető a méhészeti ágazat.

A 2018 óta fennálló új kormány intézkedései is erre irányulnak. Folyamatosan keressük a lehetőségeket a megoldásokra. Ilyenek például:

  • elektronikus növényvédelmi napló (permetezési e-napló) bevezetése – valós idejű, kötelező bejelentések
  • neonikotionidok nem kerülhetnek a földbe, egyetlen engedély sem került kiadásra 2018 óta
  • napirenden van a szerek kombinálóképesség hatásainak vizsgálata
  • és itt sem elkerülhető a generációváltás témaköre, amely a méhészeti ágazatot is érinti – a mai méhészek közel 70%-a 65 évesnél idősebb.

Mindezen hatások összessége nemcsak Magyarországot érinti, az Európai Unió tagállamaival együtt kell a problémákat megoldanunk.

Fotó: Bánhegyi István

Megosztom: