Dr. Nagy István FM államtitkár Földművelésügyi Minisztérium Szent István Egyetem

Szakirányos tanulmányi szemle a Földművelésügyi Minisztériumban

2018. május 7-én ötödik alkalommal került megrendezésre a Szent István Egyetem hallgatói részére az a szakmai tanulmányi szemle, melynek a Földművelésügyi Minisztérium ad otthont. A hallgatókat és oktatóikat Nagy István, az agrártárca parlamenti államtitkár köszöntötte.

A szakmai program fő célja, hogy a leendő agrár szakemberek gyakorlati bepillantást nyerhessenek a tárca munkájába, az agrárium irányításának kérdéseibe, a döntések megszületésének körülményeibe. Továbbá megismerhessék az aktuális feladatokat, kézzelfoghatóbbá, és vonzóvá tegyék az agrárigazgatást, az agrárium szakmai irányításának terepét.

A Szent István Egyetem a hazai agrárképzés kiemelkedő felsőoktatási intézménye. Magas színvonalú, komplex, elméleti és gyakorlati képzésével évtizedek óta biztosítja a magyar agrár- és vidékfejlesztési ágazat számára a szakember-utánpótlást.

Nagy István megnyitó beszédében így fogalmazott:

A Földművelésügyi Minisztérium minden lehetséges eszközzel támogatja azt a szándékot, hogy a Szent István Egyetem a Kárpát-medencei magyar oktatási és gazdasági tér nemzetközi súlyú „tudásközpontjává” váljék. A hazai mezőgazdaságnak olyan agráregyetemre és kutatóközpontra van szüksége, amely minden téren felveszi a versenyt az élenjáró nyugat-európai társintézményekkel.

„Meggyőződésem, hogy a tárca és az egyetem közötti eredményes együttműködést még tovább erősíti ez a program”

 

Továbbá hangsúlyozta, hogy az agrárium és a vidékfejlesztés napjainkban a leggyorsabban fejlődő területek közé tartozik.

Robbanásszerű változások zajlanak a technológiában, amellyel lépést kell tudnunk tartani, mert ellenkező esetben reménytelenül leszakadunk a fejlett világtól. Óriási igény mutatkozik a magas szintű high-tech tudással rendelkező szakemberekre, akik képesek a legújabb ismeretek, kutatási eredmények adaptálására, azok továbbfejlesztésére.

 

Ötödik alkalommal került megrendezésre a Szent István Egyetem hallgatói részére a szakmai tanulmányi szemle a Földművelésügyi Minisztériumban

 

Ezek után szó esett a minisztérium új célkitűzéseiről is, mely szerint a Földművelésügyi Minisztérium az oktatás jelentőségét szem előtt tartva az eddiginél sokkal ésszerűbb és hatékonyabb agrárszakképzési rendszer felépítésén dolgozik. Kiemelten fontos, hogy gyakorlatias tudással rendelkező, jól képzett szakemberek kerüljenek ki a felsőoktatási intézményekből, az agrár-felsőoktatás pedig újra népszerűvé váljon a fiatalok körében.

A jövőt a tradíció és a tudás együttesen jelenti. Nemcsak ismernünk kell a legfrissebb globális trendeket, hanem be kell vezetnünk és minél szélesebb körben alkalmaznunk kell a legújabb technológiai újításokat, a már rendelkezésre álló csúcstechnológiát, mert csak így tudunk hatékonyak lenni és főként helyt állni a kiélezett nemzetközi versenyben.

 

A szakmai program fő célja, hogy a leendő agrárszakemberek gyakorlati bepillantást nyerhessenek a tárca munkájába

 

A tervezett célkitűzések megvalósításában kiemelten számítunk a felsőoktatási műhelyekre, köztük a Szent István Egyetemre és az innen kikerülő szakemberekre is. Ezt a célt szolgálja a tárca az egyetem között megkötött stratégiai együttműködési megállapodás is, amely keretében támogatjuk az oktatási tevékenység színvonalának megtartását és fejlesztését azzal, hogy a lehetőségekhez mérten bekapcsolódunk az ebben érdekelt szakok képzésébe, valamint a gyakorlati helyszínek biztosításába.

 

A szakmai szemlén a hallgatók több témakörben hallgattak előadást

 

A szakmai szemlén a hallgatók

  • A támogatáspolitika legújabb fejleményeiről – előadó: Dr. Vásáry Miklós EU agrárpolitikai referens Agrárközgazdasági Főosztály,
  • A földrajzi árujelzők és a védjegyek az agrárgazdaságban való kiemelt jelentőségéről, Az Eredetvédelmi Program és a Hagyományok-Ízek-Régiók Program eredményeiről – előadó: Pallóné Dr. Kisérdi Imola osztályvezető Eredetvédelmi Főosztály valamint
  • A Kárpát-medencei hungarikum mozgalom eredményeiről – előadó: Horváth Imre kommunikációs referens Hungarikum Főosztály

is hallhattak előadást.

Kiemelten fontos, hogy gyakorlatias tudással rendelkező, jól képzett szakemberek kerüljenek ki a felsőoktatási intézményekből, az agrár-felsőoktatás pedig újra népszerűvé váljon a fiatalok körében.

 

A már hagyománnyá vált tanulmányi programhoz az államtitkár további eredményességet kívánt és biztosította a résztvevőket, hogy a tárca hivatali intézménye a jövőben is támogatja ennek megszervezését.

Meggyőződésem, hogy a tárca és az egyetem közötti eredményes együttműködést még tovább erősíti ez a program, mely pozitívan kihathat az agrárgazdasági képzések területére is. Bízom abban, hogy a Földművelésügyi Minisztériumot választjátok majd esetlegesen a szakmai gyakorlat teljesítésének, illetve a diploma megszerzését követően a munkavégzés helyszínéül.

 

 

Megosztom: