Agrárminiszter agrárpolitika Közös Agrárpolitika (KAP)

Szakmai találkozó Franciaország, Japán és Szaúd-Arábia magyarországi nagyköveteivel

A Közös Agrárpolitikáról, a GMO-mentes állati takarmányokról, és védjegypolitikáról egyeztetett január 22-én hivatalában Nagy István agrárminiszter Pascale Andreanival, Franciaország budapesti nagykövetével.

A találkozón a tárcavezető arról beszélt, hogy a mezőgazdasági és környezetügyi együttműködések területén hagyományosan jó kapcsolatokat ápol egymással Budapest és Párizs.

A feldolgozottsági szint növelése, az öntözés fejlesztése és a generációváltás elősegítése a magyar mezőgazdaság legfőbb feladata.


A XXI. század agráriuma egészen más mint korábban volt. Erre az újfajta agráriumra pedig az együttgondolkodás jellemző, mind a közeli és távoli országokkal egyaránt. 

– jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Franciaország budapesti nagykövetével folytatott megbeszélésen. A tárcavezető további célkitűzésnek nevezte a kutatás-fejlesztés eredményeinek az agráriumba történő beillesztését. Az egyeztetésen a miniszter jelezte, az idei év legfontosabb témája a Közös Agrárpolitika (KAP), amelynek költségvetésén és részletszabályain egyaránt sok múlik.

A miniszter hangsúlyozta továbbra is erős KAP-ban vagyunk érdekeltek. Hozzátette: az együttműködés keretei közt kialakított új támogatási rendszerünk, mintegy 9 milliárd euró közvetlen termelői segítséget jelent a szektornak 2020-ig. Emellett Magyarország nagyon aktív szereplő abban, hogy a lehető legjobb kompromisszumot érjék el a tagállamok.

A nap folyamán a miniszter szintén hivatalában fogadta Mohammed Abdulhadi Al Matrafit, a Szaúd-Arábiai Királyság nagykövetét.

A Szaúd-Arábiai Királyság nagykövetével az agrár-külkereskedelemről, a magyarországi befektetések és a biztonságos húsellátás lehetőségeiről, valamint a kutatás-fejlesztésben történő együttműködésről folyatott megbeszélést Nagy István. 

A miniszter a két ország közötti fontos előrelépésnek tartja, hogy hazánk megkapta az engedélyt a vöröshús Szaúd-Arábiába történő exportálásra. Nagy István arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarország magas színvonalú és feldolgozottságú élelmiszer-gazdasági, állati eredetű és malomipari, továbbá fagyasztott zöldség és gyümölcs termékekkel rendelkezik.

Forrás: AM Sajtóiroda

Fotó: Pelsőczy Csaba

Megosztom: