Bajai Halfőző Fesztivál élelmiszergazdaság Nagy István agrárminiszter

Bajai Halfőző Fesztivál – képgalériával

2018. július 14-én szombaton kora este, mintegy ezerötszáz bogrács alatt gyújtották meg a tüzet, a Bajai Halfőző Fesztiválon.

 Nagy István agrárminiszter az eseményen a halfogyasztás növelését szorgalmazta, s célként jelölte meg, hogy emelkedjen az országos halfogyasztás átlaga.

   a bajaiak és a környékbeleik tízszer több halat fogyasztanak, mint az ország más részein élők: évente nyolcvan kilogrammot. Ezt a példát  mindenkinek követnie kellene, mivel a hal nagyon egészséges, a magyar tavi gazdaságok kiválóak, tehát olyan termék és lehetőség van a kezünkben, amellyel élni kell!

   

 

Éppen ezért a következő időszak egyik célja az országos halfogyasztás átlagának növelése – tette hozzá. Beszélt arról is, hogy sok érték van Baján és szerte az országban, de a baráti kötelékeknél, az együttléteknél, a közösségeknél nagyobb érték nincs.
    

Magyarország büszke a bajai halászlére, és ezért védelem, oltalom alá helyezte. Példaértékű a  hagyomány, amely a halétket övezi, s az, ahogyan megbecsülik, és részévé vált a helyiek mindennapi életének.

    Az agrárminiszter a bajai halászlé népszerűségét abban látja, hogy közösségben készül, oly módon, amelyet máshol nem tapasztalni. 

Magyarország büszke a bajai halászlére, és ezért védelem, oltalom alá helyezte – mondta Nagy István agrárminiszter a 23. Bajai Halfőző Fesztiválon

   

 Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium élelmiszerbiztonságért felelős államtitkára azt emelte ki, hogy

Baja olyan város, amelyet csak szeretni lehet

A város és térsége országgyűlési képviselője egyúttal reményét fejezte ki, hogy a fesztivál minden résztvevő megtapasztalhatja a híres bácskai vendégszeretetet. 
    

Fercsák Róbert (Fidesz-KDNP), Baja város polgármestere a várost Magyarország egyik legszebb helyének nevezte, hozzátéve

addig él egy város, ameddig van hagyománya. A városi rendezvények közül a Bajai Halfőző Fesztivál a leghíresebb hagyományőrző ünnep, amely „gasztrokulturális esemény”.     

Felidézte: a Duna partján, a Szent Jánosról elnevezett városrészből évszázadokon át naponta jártak a vízre a bajai halászok, majd hazatérve elkészítették a legfinomabb halászlevet, amelyet mindig társaságban fogyasztottak el. 
    Beszélt arról is, hogy az idei fesztivál díszvendége testvérvárosuk, a horvátországi Biograd na Moru. A két települést ezer szál köti össze – mondta, megemlítve, hogy Baján jelentős a horvát anyanyelvű lakosság, helyi nemzetiségként ápolják kultúrájukat, őrzik a kapcsolatot az anyaországgal, és kiemelkedő a közéleti szerepük. 
    

A bajaiak és a környékbeleik tízszer több halat fogyasztanak, mint az ország más részein élők: évente nyolcvan kilogrammot. Ezt a példát  mindenkinek követnie kellene

 

A helyiek kedvence, a ma már hungarikum bajai halászlé a nevezők bográcsaiban mintegy 10 tonna hal, 1,8 tonna gyufatészta, 1 tonna hagyma, 15 ezer liter víz, 380 kilogramm őrölt pirospaprika és 260 kilogramm só felhasználásával készül. 
    A halfőző fesztivált Baja várossá nyilvánításának 300. évfordulóján szervezték meg először. 1996-ban „még csak” 300 kondérban főzték a messze földön elhíresült halétket. Az esemény azóta többnapos programsorozattá, igazi népünnepéllyé vált.

forrás: mti

foto: Koprivanacz Kristóf

 

Megosztom: