Bemutatkozás

 

 

Életrajz

 

1967. október 6-án születtem Újfehértón, szegény paraszti családba. Tanyán éltem egészen addig, míg a TSZ szervezés el nem ért bennünket, s be kellett költöznünk Újfehértóra. Ez szinte földönfutóvá tette a családot, a mindennapi megélhetés is nagy gond volt. Édesapám Nagy István gazdálkodó, már nincsen az élők sorában, édesanyám Fodor Irma, ma is Újfehértón él. Hárman vagyunk testvérek: Zoltán húsipari szakmunkás, László szakács.

Családommal Mosonmagyaróváron élek. Feleségem Szabó Ágnes tanítónő a helyi Móra Ferenc Általános Iskolában. Két gyermekünk van.

A mezőgazdaság, és az állatok, a föld szeretete születésem pillanatától végigkíséri életem. Ma is tartok állatokat Mosonmagyaróváron – tyúkok, ludak, kacsák is hozzátartoznak az életemhez, s galambászkodom is. Méhészetem népszerű a városban.

Általános iskolába Újfehértóra jártam, majd beiratkoztam Debrecenbe, a Balásházy János Mezőgazdasági Szakközépiskolába. Itt érettségiztem 1986-ban állat-egészségőrként.

Édesanyám szerette volna, ha állatorvos lennék, de számomra az agrárpálya volt az egyetlen út. Édesapám ezt nem támogatta, elképzelhetetlen volt számára, hogy azt a szakmát választom, amit azok az emberek gyakoroltak, akik elvették tőlünk a földet.

Nem jelentkeztem továbbtanulásra, beálltam fejőtehenésznek.

 • Tanáraim agitálásának köszönhetően édesapám beleegyezett a továbbtanulásba, így kerültem Mosonmagyaróvárra, ahol 1992-ben szereztem agrármérnöki diplomát.
 • Ezt követően a hegyeshalmi Vám-és Pénzügyőrségen dolgoztam fél évig zászlósként,
 • majd Győrben, a Veres Péter Mezőgazdasági Szakiskolában mérnök-tanárként tanítottam állattenyésztéstant és takarmányozástant másfél évig.
 • 1994 őszétől a Pannon Agrártudományi Egyetemen először tanszéki mérnökként dolgoztam, majd egyetemi tanársegédként, s végül egyetemi adjunktus lettem.
  • Kinevezett egyetemi oktatóként Sertéstenyésztés-tannal (1994-2000.) Nyúl- és prémes-állattenyésztéssel (1994-) és Méhészettel (1994-) ismertettem meg a hallgatókat.

   

 • A magyaróvári egyetemen sertéstenyésztéstant, nyúl-és prémes állat-tenyésztést, valamint méhészetet tanítottam,
 • 2008-ban egyetemi docensnek nevezték ki. Ez utóbbi tárgyból egyetemi jegyzetet írtam.

Oktatásban eltöltött éveim száma: 20 év.

Egyéb képesítéseim:

 • hivatásos vadász
 • és Aranykalászos méhészgazda vagyok.

 

Politikai pályafutás

 

2006-től 2010-ig Mosonmagyaróvár alpolgármestereként dolgoztam, a választásokon önkormányzati képviselő lettem, majd 2006-tól a megye 4-es számú választókerületének elnöke is.

2010-ben Mosonmagyaróvár város polgármesterének választottak és országgyűlési mandátumot is szereztem még ez év tavaszán.

Dolgoztam a Számvevőszéki és költségvetési Bizottságban, és tagja voltam nyolc év kormányzati intézkedéseit vizsgáló albizottságnak.

2013-ban – ugyancsak tagként – vállaltam munkát a mezőgazdaság hatáskörébe tartozó törvények végrehajtását, társadalmi és gazdasági hatását figyelemmel kísérő bizottságnak.

2014 ben a Fidesz-KDNP színeiben nyertem másodízben az országgyűlési választásokon. Mivel 2014. június 16-án a Földművelési Minisztérium parlamenti államtitkárává nevezték ki, polgármesteri tisztségemről lemondtam
 
2018-ban ismét megválasztottak az 5. számú választókörzet képviselőjévé. Ezt követően ez év májusában az immár Agrárminisztérium élére kerültem, agrárminiszternek neveztek ki.

 

Több társadalmi szervezet tagja vagyok. Szeretem a zenét, magam is zenéltem a Piróka népzenekarban, Mosonmagyaróváron. Szívesen olvasok, de a versek szeretete sem áll távol tőlem. A modern festészet rajongója vagyok, több képzőművész barátom is van Mosonmagyaróvár és Pozsony környékén.

Nem tudom elképzelni az életem könyvek és barátok nélkül. Ismerni vélem a szigetközi emberek gondját-baját, a vízzel való ambivalens viszonyukat.

Hívő, hitemet gyakorló református ember vagyok, aki tudja, hogy honnan jött, s hogy mivel tartozik annak a közösségnek, ahonnét elindult.

 

Megosztom: