2021. Szeptember

 • Rendkívül fontos törvény van születőben – Rengeteg vidéki örülhet
Dátum: 2021.09.28.
Forrás: Portfolió
Link: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210927/rendkivul-fontos-torveny-van-szuletoben-rengeteg-videki-orulhet-502446
Tartalom:  Beavatkozik az állam a családi gazdaságok és agrárvállalkozások a sikeres és gördülékeny átadása érdekében. Az Agrárminisztérium ugyanis új törvényjavaslat-tervezetet készít.

 • Ezermilliárdokból fejleszthet a vidék
Dátum: 2021.09.28.
Forrás: Magyar Nemzet
Link: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/2021/09/ezermilliardokbol-fejleszthet-a-videk
Tartalom:  Év végéig további 527 milliárd forint értékben ír ki pályázatokat az Agrárminisztérium. A kormány azért döntött a vidékfejlesztési program éves keretének növeléséről, hogy további lehetőséget teremtsen a versenyképességet és a hatékonyságot növelő beruházásokra, valamint könnyítse az átállást a környezetkímélő gazdálkodási formákra. Nagy István a Magyar Nemzetnek kiemelte: közel kétezermilliárd forint jut közvetlenül a beruházások támogatására.

 • Nagy István: új alapokra helyezték a meteorológiai tevékenységet
Dátum: 2021.09.28.
Forrás: HEOL.HU
Link: https://www.heol.hu/hazai-gazdasag/nagy-istvan-uj-alapokra-helyeztek-a-meteorologiai-tevekenyseget-3996491/
Tartalom:  Az új szabályozás szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat számára monopóliumot biztosítanak a meteorológiai veszélyjelzés kiadására.

 • Nagy István: Meg kell újulnia a magyar vidéknek és az agráriumnak
Dátum: 2021.09.27.
Forrás: Hír TV
Link: https://hirtv.hu/napi_aktualis/nagy-istvan-meg-kell-ujulnia-a-magyar-videknek-es-az-agrariumnak-2528377
Tartalom:  videó

 • Egyszerűbb eljárás orvosolná az agrárium egyre égetőbb problémáját
Dátum: 2021.09.25.
Forrás: Magyar Nemzet
Link: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/2021/09/egyszerubb-eljaras-orvosolna-az-agrarium-egyre-egetobb-problemajat
Tartalom:  Jelentősen egyszerűsíti és meggyorsítja a családi gazdaságok és agrárvállalkozások átadását az Agrárminisztérium törvényjavaslat-tervezete. Az agrárgazdaságok átruházására eddig nem vonatkozott külön szabályozás, emiatt most elhúzódó ügyintézéssel és komoly adminisztrációs teherrel kell szembenézniük azoknak a termelőknek, akik időskorukra gondoskodni szeretnének gazdaságukról. Nagy István agrárminiszter arra biztatja a gazdálkodókat, minél előbb rendelkezzenek gazdaságuk sorsáról.

 • Nagy István agrárminiszter mindig Nyirő könyvet visz magával nyaralásra
Dátum: 2021.09.23.
Forrás: Magyar Nemzet
Link: https://magyarnemzet.hu/kultura/2021/09/nagy-istvan-agrarminiszter-mindig-nyiro-konyvet-visz-magaval-nyaralasra
Tartalom:  Nem vagyok tökéletes, gyarló és esendő vagyok, de mindennap teljes erővel dolgozom. Törekszem a jóra, s talán ez sugárzik belőlem – mondja Nagy István agrárminiszter, akinek az esténként olvasott versek hoznak megnyugvást. De kik a kedvenc szerzői, milyen zenét szeret és milyen hangszeren játszik, merre tart szerinte a magyar kultúra? Országimázs, hungarikum, operett: rendhagyó beszélgetés következik.

 • Egyre csak zöldül hazánk, folytatódik a településfásítás
Dátum: 2021.09.23.
Forrás: TV2
Link: https://tv2play.hu/mokka/jo_hir_egyre_csak_zoldul_a_hazank_folytatodik_a_telepulesfasitas
Tartalom: videó

 • A baloldal szerint a gazdák veszélyeztetik az ökoszisztémát
Dátum: 2021.09.21.
Forrás: Magyar Nemzet
Link: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/2021/09/a-baloldal-szerint-a-gazdak-veszelyeztetik-az-okoszisztemat
Tartalom: Már korábban aláírta a méhek védelméről szóló európai uniós petíciót Nagy István agrárminiszter. A polgári kezdeményezés támogatására tett határozati javaslatot ugyanakkor elutasította a kormány. Ennek oka, hogy a baloldali javaslat egyértelműen a gazdákat hibáztatja azért, mert szerintük az ökoszisztéma az összeomlás szélére sodródott. A miniszter politikai provokációt sejt a javaslat mögött.

 • Rábcakapin tett nagy bejelentést Nagy István agrárminiszter
Dátum: 2021.09.19.
Forrás: Kisalföld
Link: https://www.kisalfold.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/rabcakapin-tett-nagy-bejelentest-nagy-istvan-agrarminiszter-11379323/
Tartalom: Új, az ökológiai termesztést támogató forrásokat jelentett be pénteken Nagy István agrárminiszter Rábcakapin. A tárcavezetőt Németh István gazda látta vendégül országos hírű biogazdaságában. A miniszter hangsúlyozta, a kormányzat mindent megtesz azért, hogy az ökotermelésbe vont területek bővüljenek.

 • Hatalmas lehetőségek előtt a magyar agrárium
Dátum: 2021.09.15.
Forrás: Origo
Link: https://www.origo.hu/itthon/20210914-nagy-istvan-interju.html
Tartalom: 4266 milliárd forint áll rendelkezésre ahhoz, hogy a következő 7 év vidékfejlesztési feladatait el tudjuk látni, ez pontosan háromszor annyi, mint ami eddig volt, a forrás valódi nagyságát úgy lehet a legjobban érzékeltetni, hogy idén pontosan ugyanannyi forrás áll rendelkezésre 2021-ben, mint amennyi az ezt megelőző hét évben összesen – minderről Nagy István beszélt az Origónak. Az agrárminiszter közölte: a céljuk, hogy a vidéken élők nyertesei legyenek a kormány vidékfejlesztési politikájának

 • Interjú a Magyar Katolikus Rádióban
Dátum: 2021.09.08.
Forrás: Katolikus Rádió
Link: https://www.katolikusradio.hu/archivum.php?firstaudioid=17&mev=2021&mho=09&mnap=08&mora=17&mperc=30
Tartalom: hangfájl

 • Az idén is jól teljesítenek az exportőrök
Dátum: 2021.09.08.
Forrás: Világgazdaság
Link: https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2021/09/iden-is-jol-teljesitenek-az-exportorok
Tartalom: Az év első felében jobban nőtt a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportja, mint a behozatala, így tovább bővült az egyenleg – mondta a VG-nek Nagy István agrárminiszter. Ez azt jelentette, hogy az agrártermékek szaldója adta a teljes nemzetgazdaság külkereskedelmi többletének több mint a felét.

 • Nemzeti túlsúly a kereskedelemben
Dátum: 2021.09.03.
Forrás: Magyar Nemzet
Link: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/2021/09/nemzeti-tulsuly-a-kereskedelemben
Tartalom: Megvalósulni látszik a kormány 2010 óta képviselt patrióta gazdaságpolitikája szerint elképzelt nemzeti túlsúly a kiskereskedelemben is a média, az energiaipar és a bankszektor után. Erre utal, hogy a francia tulajdonú Auchan üzletláncban kisebbségi tulajdonrészt vásárol Magyarország egyik vezető befektetéskezelő cégcsoportja, az Indotek.

 • Jellinek Dániel az Auchanban – a bankok és az energiaipar után az élelmiszerláncoknál is beindul a magyar gőzhenger
Dátum: 2021.09.01.
Forrás: Telex
Link: https://telex.hu/gazdasag/2021/09/01/jellinek-daniel-indotekje-bevasarol-a-hazai-auchanba-elindul-a-magyar-henger-az-elelmiszerlancoknal
Tartalom: Legyen olyan nagy hipermarketlánc, amiben van magyar tulajdon! Régi álmuk volt ez a jobboldali politikusoknak, legutóbb Lázár János fejtegette, hogy a nagy láncok hazai tulajdona nélkül hiú ábránd az agráriumban érdemben növelni a magyar hozzáadott értéket. Az első lépés most megtörténhet: a magyar Indotek szándéknyilatkozatot írt alá a francia Auchan tulajdonosaival. Mindez nem egyedülálló, a franciáknak ilyen együttműködésük volt például Kínában az Alibabával is.
Megosztom: