2022. Május

  • Nagy István: meg kell nyitni a szárazföldi utat az ukrán gabona előtt
átum: 2022.05.27.
Forrás: Világgazdaság
Link: https://www.vg.hu/agrar/2022/05/nagy-istvan-meg-kell-nyitni-a-szarazfoldi-utat-az-ukran-gabona-elott
Tartalom: Közös gondolkodást kért a gabonaágazati szereplőktől Nagy István agrárminiszter, egyebek mellett a gabonakészletek nyilvántartásának pontosításához, illetve ahhoz, hogy miként lehetne az állattenyésztők számára alacsonyabb áron biztosítani a terményt.

  • Nagy István: A magyar kormány által adott válaszok, azok a legjobb válaszok
átum: 2022.05.25.
Forrás: Hír TV
Link: https://hirtv.hu/napi_aktualis/nagy-istvan-a-magyar-kormany-altal-adott-valaszok-azok-a-legjobb-valaszok-2545478
Tartalom: A magas energiaárak és a háború miatt több mint 30 százalékkal drágultak a mezőgazdasági termékek Magyarországon. Mire számíthatnak a gazdák és a vevők? Vendégünk volt Nagy István agrárminiszter.

  • Gőzerővel indulhat az építkezés a Bezenye és Hegyeshalom határában lévő Lajtania Parkban
átum: 2022.05.21.
Forrás: AgroKép
Link: https://agrokep.vg.hu/elelmiszer/gozerovel-indulhat-az-epitkezes-bezenye-es-hegyeshalom-hataraban-levo-lajtania-parkban-26141/
Tartalom: A 330 hektáros területeten a német FAKT AG három ütemben mintegy 314 milliárd forint értékű fejlesztést hajt végre.

  • Nagy István: beláthatatlan következményei lehetnek a háborúnak, prioritás az élelmiszerellátás biztonsága
átum: 2022.05.19.
Forrás: Portfolio
Link: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220519/nagy-istvan-belathatatlan-kovetkezmenyei-lehetnek-a-haborunak-prioritas-az-elelmiszerellatas-biztonsaga-545795
Tartalom: Ma zajlott az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága előtt Nagy István agrárminiszter-jelölt kinevezés előtti meghallgatása, amelyen beszélt többek között a hazai agráriumot és élelmiszeripart érintő legfontosabb kihívásokról.

  • Nagy István: A természetvédelem önálló államtitkárságként vesz részt az agrártárca munkájában
Dátum: 2022.05.16.
Forrás: Mandiner
Link: https://mandiner.hu/cikk/20220518_nagy_istvan_minden_termeszeti_eroforras_vedelme_fontos_az_agrarminiszteriumnak
Tartalom: Minden természeti erőforrás védelme fontos az Agrárminisztériumnak – közölte az miniszter-jelölt az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága ülésén.

  • Nagy István: „A lehető legerősebb” a kormányzati elkötelezettség az állattenyésztés fejlesztésére
Dátum: 2022.05.06.
Forrás: AgroNapló
Link: https://www.agronaplo.hu/hirek/nagy-istvan-a-leheto-legerosebb-a-kormanyzati-elkotelezettseg-az-allattenyesztes-fejlesztesere
Tartalom: Nagy István agrárminiszter a XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár megnyitóján elmondta: az állattartók számíthatnak a magyar kormányra.

  • Kockázatok és lehetőségek az agráriumban – Interjú Nagy István agrárminiszterrel
Dátum: 2022.05.02.
Forrás: AgroInform
Link: https://www.agroinform.hu/gazdasag/nagy-istvan-ukrajna-ontozesfejlesztes-ontozesi-kozosseg-export-termeny-56010-001?system=cachefrissit
Tartalom: Az elmúlt 4 év tapasztalatairól, az ukrán háború hatásairól, az agrárium lehetőségeiről, az öntözésfejlesztésről kérdeztük Nagy István agrárminisztert.

  • Új utakra kényszeríti a világ mezőgazdaságát a háború
Dátum: 2022.05.02.
Forrás: Magyar Nemzet
Link: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/2022/05/uj-utakra-kenyszeriti-a-vilag-mezogazdasagat-a-haboru
Tartalom: Az orosz–ukrán háború felülírta a korábbi környezet- és kílmapolitikai törekvéseket is. Az Egyesült Államokban a szenátorok nemrég azt kérték a mezőgazdasági minisztertől, hogy a tájvédelem alá eső földterületeken is engedélyezze a termelést. Az élelmezési válsággal kapcsolatos félelmek miatt az Európai Unió már engedélyezte az ökológiai célok miatt eddig parlagon hagyott területek hasznosítását. A lehetőséggel a magyar gazdák is élni fognak. Bár egyelőre nem tudni, hogy mennyivel növelik majd a tervezett vetésterületet, azt már látni lehet, hogy a világszinten hiánycikké váló napraforgóból a korábbiaknál többet vetnek majd.

  • Nagy István: meg tudjuk akadályozni, hogy a hazai fogyasztók és állattartók ellátását veszélyeztető hiány alakuljon ki az itthoni piacon
Dátum: 2022.05.02.
Forrás: Pesti Srácok
Link: https://pestisracok.hu/nagy-istvan-meg-tudjuk-akadalyozni-hogy-a-hazai-fogyasztok-es-allattartok-ellatasat-veszelyezteto-hiany-alakuljon-ki-az-itthoni-piacon/
Tartalom: Az orosz–ukrán háború várható gazdasági, élelmiszerellátás-biztonsági hatásainak ismeretében sem elhanyagolható az a 4,2 ezer milliárdos keretösszeg, amelyet hazánk a mezőgazdaság fejlesztésére szán. Nagy István agrárminiszter portálunknak hangsúlyozta: olyan projektek indulnak, amelyek révén fejlődik az élelmiszeripar, modernizálódik a mezőgazdaság, és amelyek segíteni tudnak a magyar agráriumnak a háború által felerősített kihívásoknak való megfelelésben. Az agrárminiszter többek közt szólt arról is: a hazai takarmányozás és élelmiszerellátás biztonságának garantálása miatt bejelentési kötelezettséget írt elő a kormány a fontosabb gabona- és olajosnövények kiviteli szándéka esetén, amellyel kontrollálni lehet a gabonapiacot, és szükség esetén meg lehet akadályozni, hogy ezekből a hazai fogyasztók és állattartók ellátását veszélyeztető hiány alakuljon ki az itthoni piacon.

Megosztom: