Dr. Nagy István FM államtitkár Földművelésügyi Minisztérium Választás 2018

Pozitívak a jövőbeli kilátások – Nagy István nyilatkozott Kesznyétén, egy szakmai rendezvényen

A mezőgazdaság kibocsátása az elmúlt években uniós összehasonlításban is kiemelkedő mértékben emelkedett, 2017-ben megközelítette a 2600 milliárd forintot – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Kesznyétén egy szakmai rendezvényen.

Felhívta a figyelmet arra, hogy

a magyar mezőgazdaság növekedése az első háromban volt az Európai Unióban a 2010 és 2017 közötti időszakban. A mezőgazdasági kibocsátás 2017-ben 2 534 milliárd forint volt, hét év alatt folyó áron 50 százalékkal, változatlan áron 25 százalékkal bővült.

Nagy István kiemelte, a kormány széles eszköztárral, célzott szakpolitikai intézkedésekkel járult hozzá a kedvező folyamatokhoz. Hangsúlyozta, a megnövelt agrártámogatások termelési és jövedelembiztonságot nyújtanak a gazdálkodóknak és ösztönzik a beruházásaikat, a kedvezményes hitelek javítják a finanszírozási feltételeket, a továbbfejlesztett kockázatkezelési rendszer kiszámíthatóbbá teszi a gazdálkodást.

Az államtitkár aláhúzta,  

a  hazai forrásból finanszírozott támogatások közel duplájára növekedtek az elmúlt hét évben. A nemzeti támogatásokra fordítható összeg a 2010. évi mintegy 50 milliárd forintról 2017-re 96 milliárd forintra emelkedett, jelentős részben a Több munkahelyet a mezőgazdaságban Programnak köszönhetően. A program keretében – a kormány döntésének köszönhetően –2020-ig a közösségi jogszabályok szerint nyújtható lehető legmagasabb nemzeti forrásokhoz juthat a szarvasmarha-, a tej-, a juh- és a dohányágazat.

Jelezte, a tárca kiemelt figyelmet fordít azokra a szektorokra, amelyek uniós közvetlen támogatásban nem részesülnek. Ezért a baromfi- és sertéságazat támogatása a 2010. évhez képest háromszorosára növekedett: a baromfi 4 milliárd forintról 13 milliárd forintra, sertés 6 milliárd forintról 17 milliárd forintra.

Álláspontja szerint a mezőgazdaságban trendszerű pozitív folyamatok figyelhetőek meg, amelyeket csak átmenetileg tudnak befolyásolni az időjárási hatások és a piaci zavarok, a jövőbeli kilátások pozitívak.

forrás: kormany.hu

Megosztom: