Abda Országgyűlési képviselői körzetem pályázatok

140 millió forintos útfelújítás Abdán

99.995.134 forint összegű vissza nem térítendő támogatásból valósította meg Abda Község Önkormányzata az egyik legforgalmasabb külterületi útjának szilárd burkolattal történő ellátását. Az ünnepélyes átadóra és az új út felavatására augusztus 13-án került sor. Az eseményen Dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is beszédet mondott.

Az elsődleges tervekben egy egyszerű, gazdasági földeket érintő útfelújítás szerepelt. Ma azonban azt láthatjuk, hogy az új utat nemcsak a mezőgazdaságban dolgozók használják, hanem sok, itt élő lakos számára ad feltöltődést, hiszen a minősége által számtalan sportolási lehetőségre is alkalom nyílik.

Ez a beruházás kiváló példa arra is, hogy ha egy település, egy közösség összefog, akkor egy dologból több cél is megvalósítható. Ezáltal elmondható, hogy egy új élettér jött létre a horgásztó környékén.


Szabó Zsolt, Abda polgármestere a pályázat és a költségvetés részleteiről nyilatkozott:

Abda Község Önkormányzata a tervek és költségvetés készítése óta megnövekedett építőipari árnövekedés és munkabér emelkedések miatt közel 40m Ft-al egészítette ki az elnyert összeget. Az út a település lakott területének szélső – Árpád – utcájától indul és a Moson Dunáig vezet.

A projekt elég nehezen indult. Az igény megfogalmazása után, a tervezés, a pályázatírás és a kivitelezés szakaszában is voltak könnyebb és nehezebb pillanatok. A kötött pályázati rendszer ellenére is apróbb módosításokat kellett eszközölnünk, így sikerült végül ezt az utat megépíteni. Az alapkoncepció az volt, hogy egy olyan külterületi mezőgazdasági út készüljön, ami több évtizedig tartós út marad.

Ezért gondolkodtunk abban, hogy – bár drágább kivitelezést igényelt – szegélykővel lássuk el, hiszen az út melletti parcellák elég szabdaltak, s mivel a traktorokkal több helyen térnek le róla, ezért az út széle veszélybe kerülhetett volna.

Bár mezőgazdasági út építése volt a cél, melyet a helyi gazdák minden időjárási körülmény között használni tudnak, a megépített út turisztikát támogató jelentősége sem elhanyagolható.

A lakott területtől 1 km-re található – önkormányzati tulajdonú – tó egy jól működő helyi horgászegyesület tagjai számára biztosít kikapcsolódási lehetőséget. Ezen túlmenően a megyeszékhely felé vezető kerékpáros turizmus is új nyomvonalra talál ezen az úton.

Az új közösségi út átadására érkező meghívottakat és érdeklődőket a Rábca Népdalkör szórakoztatta műsorával.

..

Forrás: AM Sajtó

Fotó: Fekete István

..

Megosztom: