39. Országos Borverseny élelmiszergazdaság Vidékfejlesztési Program

39. Országos Borverseny – kiváló ágazati eredmények

Július 10-én került megrendezésre Budapesten a 39. Országos Borverseny. A díjkiosztó ünnepségen Nagy István agrárminiszter az ágazati eredményességről tartott beszédet.

Zászlóshajóként húzza a magyar mezőgazdaságot a hazai szőlő- és borágazat, amelyre rekordösszegű támogatások jutnak.

A vidékfejlesztési programban mintegy 40 milliárd forint támogatás jut a magyar borászat fejlesztésére, ebből 4 milliárd forint a szőlőtelepítési kedv fokozására. Ezen túl az ágazatnak mintegy 15 milliárd forint áll rendelkezésére a szőlő-bor nemzeti támogatási programból.

A miniszter kiemelte

  • a bor megismételhetetlen hangulatot teremt,
  • hagyományőrző szerepe van,
  • a magyar kultúra szerves része,
  • és ott van benne „a jelen élménye és a jövő lehetősége„.

 

Nagy István: a magyar bor zászlóshajóként húzza az agráriumot

 

A borkészítés és a borfogyasztás hagyományának életben tartásához nagy szükség van a népszerűsítő rendezvényekre és megmérettetésekre, ezek közül kiemelkedik a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) borversenye – mondta.  

   A HNT-t a kormány számára nélkülözhetetlen stratégiai partnernek nevezte, és emlékeztetett arra, hogy négy évvel ezelőtt a testületet a földművelésügyi tárca vezetője szakmaközi szervezetként ismerte el, ezzel a jogosultságával a HNT aktívan él is.   

  Nagy István felidézte

A hegyközségi rendszerben a szőlészek és a borászok érdekeinek figyelembevételével a közelmúltban több fontos, előremutató változás történt: 2012-ben új hegyközségi törvény született, amelyben rendezték a hegybírók szerepét, szakmai felügyeletét és a hegyközségi tagok szavazati jogát. Az új törvénynek köszönhetően a szervezet működése hatékonyabbá és egységesebbé vált.

  

Légli Ottó, a HNT elnöke közölte, hogy idén 20 százalékkal nőtt a bormustrára nevezettek száma tavalyhoz képest, ami a termelők nyitottságát bizonyítja.    Az idei, 39. Országos Borversenyen

  • a nevező 223 pincészet
  • 770 mintájából három bornak nagy aranyérmet,
  • 119-nek arany,
  • 112-nek pedig ezüstérmet ítéltek.

 

39. Országos Borverseny 2018 – legeredményesebb borászat: Mészáros Borház

 

A legeredményesebb borászat díját idén a Mészáros Borház kapta, amelyet egy nagy arany- és két aranyéremmel ismertek el.     

A legjobb boroknak járó elismeréseket Nagy István és Légli Ottó adta át.

forrás: mti

fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária/AM

 

Megosztom: