Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. NIF Országgyűlési képviselői körzetem Rajka útfejlesztési program

650 millió forintból épül meg a határmenti településeket összekötő út Rajkán

2019. július 6-án a Rajka – Deutsch Jahrndorf (Németjárfalu) közötti határmenti kapcsolat fejlesztésenevet viselő projekt átadásán vett részt Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője.

A tárcavezető köszöntőjében elmondta:  

Eljön a történelemben az az idő – még akkor is, ha száz évet kell várni rá -, hogy helyrehozzuk azokat a hibákat, történelmi tévedéseket, amik bizonyos események folytán keletkeztek.

Az Európai Unión belül a történelem lebontotta ezeket a falakat és utat nyitott a határmenti együttműködések előtt. E gondolat jegyében született a Rajka – Deutsch Jahrndorf (Németjárfalu) közötti határmenti kapcsolat fejlesztésenevet viselő projekt.

A nagyszabású, 650 millió forint összegű beruházás az Interreg forrásaiból valósul meg.


Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője
a Rajka – Deutsch Jahrndorf (Németjárfalu) közötti határmenti kapcsolat fejlesztésenevet viselő projekt átadásán

Az M15 autópálya rajkai lehajtójának új körforgalmú csomópontjától kiindulva

  • az út első, 200 méteres szakasza új nyomvonalon halad majd;
  • utána csatlakozik ameglévő, jelenlegi földút nyomvonalához, amely 1,685 km hosszon vezet az osztrák határig[. A szakasz egészében teljes pályaszerkezet kiépítésre lesz szükség– kétoldali vízelvezető (szikkasztó) árkokkal.

A munkaterület átadása már folyamatban van; a munkálatok augusztusban kezdődnek. A beruházás várhatóan 2020. elejére készül el.

Nagy István beszédében hangsúlyozta.

A Rajka autópálya-csomópontnak, vagyis az M15-ös autópályával való közvetlenkapcsolatnak köszönhetően lerövidül az utazási idő és a táv a környező osztrák és magyar települések között.

E célok megvalósításának legfontosabb finanszírozási eszközei a 2014–2020 közötti programozási időszakban

  • az európai területi együttműködés keretében,
  • magyar részvétellel megvalósuló,
  • EU által támogatott együttműködési programok.

Kívánom, hogy átadását követően az új út, a gyorsabb és biztonságosabb közlekedés erősítse a határmenti kapcsolatokat, bővítse a határokon átívelő együttműködések számát!

– zárta beszédét a miniszter.


Kiss Vince, Rajka polgármestere

Kiss Vince, Rajka polgármestere köszöntőjében kiemelte:

Az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb, községet érintő állomás ez a projekt. 100 évvel azután, hogy a trianoni békediktátummal kettészakították a térséget, Rajka község járási székhely szerepét elveszítve egy határmenti szélső csücsőkbe szorult településsé változott. Ezt követően 100 évvel, ma megkezdődik egy olyan beruházás, amivel részben sikerül ezt a sebet gyógyítani.

Évtizedek óta dolgozunk azon, hogy ez az út megépüljön Rajka és Németjárfalu, Magyarorország és Ausztria között, újra rendes közúti kapcsolatot teeremtve a kornak megfelelően.

Rajkán nagy szémban éltek német ajkúak, akik rokoni és baráti kapcsolatokban voltak azokkal a magyar ajkú osztrák településekkel, akik a határ túlsó oldalán rekedtek. Bízunk benne, hogy ők az út megépítésével újra egymásra fognak találni.

Turisztikai szempontból fontos, hogy közvetlenül megközelíthető lesz a Hátrmashatár szoborpark.

 


Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője

Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője elmondta

A Rajka és az osztrák oldalon fekvő Németjárfalu (Deutsch Jahrndorf) között vezető földút átépítése aszfaltburkolatú úttá 1,885 km hosszúságban történik meg.

Az M15 autópálya rajkai lehajtójának tervezett új körforgalmú csomópontjától az út első 0,2 km szakasza új nyomvonalon halad, majd csatlakozik a jelenlegi földút nyomvonalához, amely 1,685 km hosszon vezet az osztrák határig.

A beruházás eredményeképp a környező magyar és osztrák és települések egymás közötti elérhetősége jelentősen javul, tekintettel a közvetlen csomóponti kapcsolatra az M15 autópályával.

A szóvivő felhívta a figyelmet,  hogy a környéken jelentős forgalomkorlátozás várható az építkezés ideje alatt.

..

Forrás: AM Sajtó

Fotó: Bánhegyi István

..

Megosztom: