Dr. Nagy István FM államtitkár Földművelésügyi Minisztérium Választás 2018

A földművelésügyi tárca elkötelezett az ökológiai gazdálkodás mellett

A kemikáliákra épülő, iparszerű mezőgazdasággal szemben csak egy innovációkkal támogatott ökológiai gazdálkodás tudja biztosítani a jövőt – mondta Nagy István a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a XXX. Tudományos Biokultúra Napon, Budapesten.

A 21. században a természeti erőforrások megőrzése, a környezet védelme, a fenntartható gazdálkodás, a mezőgazdaság és a vidék fejlesztése egymástól elválaszthatatlan – jelentette ki az államtitkár.

Szavai szerint a magyar mezőgazdaság sikere az előttünk álló évtizedekben azon múlik, tud-e alkalmazkodni a változó feltételekhez, meg tud-e felelni az új kihívásoknak.
Az államtitkár kiemelte, hogy

  • világszerte folyamatosan emelkedik a biotermékek iránti kereslet.
  • Magyarország kedvező klímája, jó minőségű termőföldje lehetővé teszi, hogy mesterséges szerek nélkül is kiváló élelmiszereket állítsunk elő.
  • Követendő példaként Ausztriát említette, ahol az ökológiai terület részaránya eléri a 20 százalékot.

Pozitív fejleményként értékelte

  • a GMO-mentes termelés szabályait, valamint a GMO-mentes élelmiszer és takarmány előállítás és forgalmazás feltételeit meghatározó hazai rendelet életbe lépését. Az új, önkéntes jelölés a vásárlók tájékozódását és a GMO-mentes élelmiszerekhez való könnyebb hozzáférést segíti.


A földművelésügyi tárca céljai között szerepel például, hogy

a biogazdálkodásba vont terület nagyságát a duplájára, 350 ezer hektárra, a bioalapanyagok felhasználását az óvodák, iskolák és egyéb szociális intézményekben pedig legalább 30 százalékra kívánja növelni.

A célok közé tartozik az ökológiai gazdálkodásból származó termékek feldolgozottsági szintjének emelése, a biotermékek fogyasztásának népszerűsítése, a képzési, a kutatás-fejlesztési és a szaktanácsadási rendszer fejlesztése, amelyhez a 2014–20-as uniós költségvetési ciklusban az eddigieknél is jelentősebb források állnak rendelkezésre.

A földművelésügyi tárca elkötelezett az ökológiai gazdálkodás mellett és mindent megtesz a hazai bioágazat erősödéséért.

Megosztom: