Minden olyan bor, amelyet hazai borász készít, a magyar gazdaságot erősíti, magyar munkahelyet teremt, magyar családot gazdagít és Magyarországnak teremt jövőt – jelentette ki csütörtökön Nagy István agrárminiszter a Bács-Kiskun megyei Borotán.
A Koch Borászat csaknem 1,8 milliárd forintértékű fejlesztéseinek átadásán a miniszter emlékeztetett:
„a Hajós-Bajai Borvidék egyik gyöngyszemén, Borota községtől alig egy kilométerre a Koch család már tíz generáción át szépíti, építi és gazdagítja a borvidék jó hírét”.
Az elmúlt harminc évben a családi tradícióhoz igazodva, számos fejlesztésen esett át a pincészet, amelynek során elsődleges szempontjuk az volt, hogy a 150 hektáron művelt szőlőterülethez kötődő borászati üzem, a feldolgozástól a palackozásig, a legkorszerűbb technológiával rendelkezzen – tette hozzá.
A tárcavezető elmondta:
a termékfejlesztés és erőforrás-hatékonyság javítása érdekében az elmúlt időszakban egy raktárépülettel bővült a borászat, amelyhez 400 millió forint pályázati forrást igényeltek. A borászaton túl, a gyümölcslé feldolgozásának hatékonyságát is célul tűzték ki, amelyhez további mintegy 500 millió forint támogatást vehettek igénybe.
Nagy István szerint a hosszú évekre nyúló biogazdálkodás „megérlelte” a bioborászat kialakítását is, és ehhez további 197 millió forintos támogatást vehettek igénybe – sorolta.
Az agrártárca vezetője hangsúlyozta:
az adatok szerint a borászatokban lévő borkészlet nagysága alacsonyabb, mint a tavalyi évben, így lesz helye a leszüretelendő szőlőknek a pincékben.
Emlékeztetett:
idén nyártól lehetőség lesz élelmiszeripari üzemek, így a borászatok kisebb léptékű, pályázatonként legfeljebb 100 millió forint, illetve komplex, maximum 5 milliárd forint értékű fejlesztésére. A rendelkezésre álló forrás 50 milliárd, illetve 200 milliárd forint.
A miniszter kitért arra is, hogy a borászatok az elkövetkező 3 évben mintegy 3 milliárd forint támogatást hívhatnak le Európai Unión belüli – ezzel akár Magyarországon is megvalósuló – borpromóciós célokra.
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke beszélt arról is, hogy a biotermelés egy nagyon rögös út, de a Koch Borászat ebben is helytállt. A családi vállalkozás „fejlesztései értéket képviselnek, sikereik pedig másokat is motiválnak” – tette hozzá.
Koch Csaba, a Koch Borászat Kft. tulajdonosa a hazai piacok védelmét nevezte az egyik legfontosabb feladatnak, és ennek érdekében mind a kereskedőkre, mind a fogyasztókra, mind a döntéshozókra nagy küzdelem vár.
A borotai Koch Borászat a 2019. évi Országos Borversenyen a legeredményesebb borászat lett a Hajós-Bajai és Villányi borvidékről. Ugyanebben az évben Koch Csaba bortermelő vehette át a Magyar Bor Akadémia (MBA) által odaítélt, Az év bortermelője Magyarországon elismerést.
A pincészet borai a környező országokon kívül eljutnak az Egyesült Államokba, Japánba, Brazíliába, Kínába és Angliába is.
A nyilvános cégadatok szerint a mintegy 25 embert foglalkoztató Koch Borászat értékesítésből származó nettó árbevétele 2020-ban mintegy 665 millió forint, 2019-ben pedig 578 millió forint volt. A vállalat adózott eredménye az elmúlt évben nagyjából 98 millió forint, míg azt megelőzően mintegy 23 millió forint volt.
Forrás: MTI | Fotó: Fekete István |