Agrárminisztérium élelmiszergazdaság

A hazai bortermelés stratégiai terület – képgalériával

 

2018. július 20-án Egerszalókon, a Juhász Testvérek Pincészete borászati központjának avatására került sor.

Nagy István agrárminiszter szerint ez a fejlesztés nemcsak a borászat életében, hanem nemzetgazdasági szinten is jelentős.

A hazai bortermelés stratégiai terület: kulturális, társadalmi és gazdasági szempontból is fontos. Meggyőződésem, hogy mindaddig amíg olyan lelkiismeretes, elhivatott és elszánt termelők és gazdálkodók színesítik a magyar agráriumot, mint a Juhász Testvérek, addig nincs félnivalónk. A száz százalékban magyar tulajdonú pincészet új borászati központját avatunk fel Egerszalókon, ott  ahol a család minden  tagja született, ahol 30 évvel ezelőtt az első kapavágások megtörténtek, ahol a Juhászvin Kft. megalakult. Hajrá magyar borászok! Hajrá magyar agrárium!

A beruházáshoz a kormány az Európai Unióval együtt 200 millió forinttal járult hozzá. Az Agrárminisztérium mindenekelőtt a családi vállalkozásokat erősíti, rekordösszegű támogatásokat kapott a szőlő- és borágazat. 

A szőlőtelepítési kedv fokozására a kormány 4 milliárd forint keretösszeggel támogatja az új ültetvények létesítését.

fotó: Kovács Zoltán

  
Juhász Attila tulajdonos elmondta:

a beruházás teljes költsége 1,2 milliárd forint. A megvalósításhoz 500 millió forint saját erőt és ugyanilyen összegű banki kölcsönt használtak fel. A pincészet technikai eszközökre nyert 200 millió forint pályázati támogatást. A beruházással „hiperreduktív” technológiára is alkalmas borászat jött létre.

Nagy István az agrárminiszter (b4), Juhász Ádám, a pincészet egyik tulajdonosa (b3), Mága Zoltán hegedűművész (b2) és Nyitrai Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője, stratégiai társadalmi kapcsolatok összehangolásáért felelős miniszterelnöki megbízott a Juhász Testvérek Pincészet borászati központja átadási ünnepségén Egerszalókon 2018. július 20-án. MTI Fotó: Komka Péter

    A létesítményt úgy alakították ki, hogy a borvidék kisebb pincészetei számára is elérhetővé válnak a legkorszerűbb borászati technológiák, a modern palackozó, a laboratórium, a raktár, illetve igény esetén a bemutatóterem és a borszaküzlet.    A palackozó óránkénti kapacitása hatezer palack.

forrás: mti

 

Megosztom: