Agrárminisztérium élelmiszergazdaság II. Dunamenti Halfesztivál Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP)

Célunk, hogy a hazai halfogyasztás megduplázódjon.. – II. Dunamenti Halfesztivál (képes ízelítővel)

Nagy István agrárminiszter 2018. július 21-én Mohácson, a II. Dunamenti Halfesztivál megnyitóján mondott ünnepi beszédet

Az Agrárminisztérium azon dolgozik, hogy a jelenleg fejenként 5,7 kilogrammos éves magyarországi halfogyasztás minél előbb megduplázódjon. A fogyasztási célú hal áfatartalma az idén januárban 27 százalékról 5 százalékra mérséklődött, jól támogatva a szaktárca törekvését.
    

A miniszter tájékoztatott, arról, hogy a 2014-2020-as Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP)  megvalósításához az Európai Tengerügyi és Halászati Alapból Magyarországnak megállapított tagállami kerettel és a nemzeti önrésszel együtt mintegy 15,5 milliárd forint áll rendelkezésre.

Ez az összeg

  • a halgazdálkodás fejlesztését,
  • a hazai haltermelés és halfeldolgozás bővítését,
  • valamint a halfogyasztást ösztönző marketing tevékenységet segíti.
         

fotó: Kovács Zoltán

Hozzátette, hogy megszületett az „Állami halgazdálkodási feladatok támogatása” fejezeti kezelésű előirányzat, ennek kerete az idén 500 millió forint.
    

A szaktárca adatai szerint az étkezési célra szánt hal mennyisége az elmúlt években folyamatosan emelkedett Magyarországon, egyebek között az intenzív módon történő afrikaiharcsa-termelés növekedésének következtében, amely tavaly közel 3200 tonna étkezési halat adott a piacnak. Ezzel a mennyiséggel Magyarország az elsők között van Európában.
    

Nagy István örvendetesnek nevezte, hogy egyre több rendezvény népszerűsíti a halfogyasztást, valamint a Duna menti halételek sokszínűségét.

forrás: AM Sajtóiroda

 

Megosztom: