környezet- és természetvédelem Környezetügy

A kutatás-fejlesztés hosszú távra biztosítja a fenntartható gazdálkodást

A kutatás-fejlesztési tevékenység, a tudástranszfer, az innováció olyan sokszorosan megtérülő befektetés, amely hosszú távra biztosítja a fenntartható gazdálkodást Magyarországon – fogalmazott az agrárminiszter pénteken Herenden, a Csatári Plast Kft. anyagvizsgáló laboratóriumának átadási ünnepségén.

    Nagy István hangsúlyozta:

az Agrárminisztérium feladata, hogy országosan megoldott legyen a termelőknél keletkező mezőgazdaságifólia-hulladék gyűjtése, és rendelkezésre álljanak az ehhez szükséges technikai feltételek.

A magyar licencként Magyarországon és az EU számos országában már bejegyzett Csatári-féle szabadalom megkönnyíti ezt – emelte ki.     

A Csatári Plast Kft. környezetkímélő innovációja képes a hőre keményedő műanyag másodnyersanyagot hőre lágyuló, elsősorban fólia típusú anyaggal elegyíteni, és abból piacképes terméket előállítani.     

A műszaki megoldás erősségét jelenti, hogy a zárt rendszerből nem jut a szabadba környezetre káros anyag, nem igényel mosást, elhanyagolható a helyigénye, mérsékelt az energiaszükséglete, egyszerű a technológia telepítése, valamint könnyen kezelhető, és mindemellett alacsony a logisztikai költsége is.     

Az agrárminiszter hangsúlyozta:

a technológia mindenben megfelel a magyar agrárium jövőbeni irányait is meghatározó körforgásos gazdaság szempontjainak, követelményeinek.    

 Az Agrárminisztérium célja, hogy – a vidék gazdaságát erősítve – minél kisebb költséggel és környezeti terheléssel minél egészségesebb, jobb minőségű, piacképesebb árut állíthassanak elő a magyar mezőgazdasági termelők, élelmiszergyártók, minél nagyobb jövedelmezőség mellett – emelte ki Nagy István. Hozzátette: ez csak a kutatás-fejlesztés eredményeinek nagyobb arányú alkalmazásával és a mezőgazdasági termelés gyakorlatába átültetésével lehetséges.     

Nagy István kitért a Környezetbarát termék minősítő rendszerre is, melynek célja, hogy

a környezeti szempontból kedvezőbb termékek bevezetésére sarkallja a gyártókat, a forgalmazókat, valamint a hiteles tájékoztatással környezettudatos vásárlásra ösztönözze fogyasztókat.     

A védjegy használatát lehetővé tévő feltételrendszer ma már az újrahasznosított műanyagtermékek körére is kiterjed, és ebben a termékkörben a Csatári-Plast Kft nyújtotta be az első pályázatot.     

Csatári László, a Csatári Plast Kft. ügyvezetője elmondta: az anyagvizsgálati labort mintegy 250 millió forint saját forrásból alakították ki. A gyártóberendezések és a technológia csaknem tíz év saját fejlesztése – tette hozzá.    

 A Csatári Plast Kft. a nyilvános adatok szerint az elmúlt két évben egyaránt 3,4 milliárd forint feletti árbevételt ért el, adózás előtti eredménye 2018-ban 320 millió forint volt, 2019-ben pedig megközelítette a 474 millió forintot.

Forrás: MTIFotó: Pelsőczy Csaba

Megosztom: