Agrártámogatások Hazai támogatások

A magas színvonalú állattartó telepek fontosak az állattenyésztés versenyképességének megőrzéséért

Az európai uniós elvárásoknak megfelelő, magas technológiai színvonalú állattartó telepek építése és működtetése különösen fontos az állattenyésztés versenyképességének megőrzéséhez, növeléséhez – mondta az agrárminiszter a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kaposvári kampuszán csütörtökön.

    Nagy István az állattartó telepek fejlesztését célzó pályázat támogatói okiratainak átadásán hangsúlyozta:

a szaktárca kedvező jogszabályi környezet kialakításával, hathatós támogatási konstrukciókkal segíti a gazdákat, hogy a közös agrárpolitika átmeneti éveiben is sikeresek legyenek.


    Az Állattartó telepek fejlesztésének támogatása címen tavaly kiírt és nagy érdeklődést kiváltó pályázati felhívás keretösszegét 50 milliárd forintról 260 milliárdra emelték – mondta, hozzátéve, hogy Somogyban 27 pályázat 11 milliárd forint támogatást kapott, amelyből 20 milliárd forint értékű fejlesztést valósítanak meg.
    A miniszter jelezte:

a dotációnak köszönhetően országosan a marhatartó ágazatban mintegy 40 ezer férőhely létesül, valamint 400 ezer négyzetméter istálló és egyéb építményt emelnek, vagy újítanak fel.


    A kisebb állattartó gazdaságok telepeinek fejlesztéséről szóló, 30 milliárd forint keretösszegű pályázat forrásaira július 22-éig lehet támogatási kérelmet benyújtani – jegyezte meg.
    Nagy István rámutatott, hogy

a pályázat az állattartásra szolgáló épületek kialakítása, korszerűsítése, eszközök, gépek beszerzése mellett lehetőséget nyújt egy legfeljebb 83 kilowatt teljesítményű traktor vásárlására is.


    Az igényelhető támogatás baromfi- és sertéstartó telepek esetében 100 millió, szarvasmarhatartó telepek vonatkozásában 50 millió, juh- és kecsketartó gazdaságokat és a többi mezőgazdasági haszonállatfajt illetően 20 millió forint – sorolta.


    A tárcavezető kitért arra, hogy az élelmiszerelőállításhoz kapcsolódóan két felhívás jelent meg június első felében.

  • Az 50 milliárd forintos keretösszegű, kisebb projektek finanszírozásához kiírt pályázatra már mintegy egymilliárd forint összegű kérelem érkezett,
  • a nagyobb, térségi szinten is meghatározó élelmiszeripari fejlesztések támogatására szóló 200 milliárd forintos pályázatra augusztus közepétől lehet kérelmet benyújtani.


    A miniszter kiemelte, júniusban hirdették meg a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása című, 100 milliárd forint összegű pályázatot.

 “Az agráriumban új támogatási célként jelenik meg a precíziós gazdálkodási technológiák elterjesztése, a kérelmek benyújtására július 26-tól lesz lehetőség”

– közölte.
Nagy István a versenyképesség növelése, az agrárium jövedelmezősége, a magyar vidék megerősítése szempontjából komoly agrárdiplomáciai sikerként értékelte a közös agrárpolitika reformjáról szóló megállapodást, mert az a jövőben is garantálja a magyar gazdák támogatását uniós és hazai forrásból.
    A tárcavezető kiemelte: őszre tervezik meghirdetni az új Agrárkörnyezetgazdálkodási kifizetés és az új Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása című, 2022. január 1-jével kezdődő felhívásokat 3 éves kötelezettségvállalási időszakkal, megemelt támogatási mértékkel és a földhasználati kérdések rugalmas kezelésével.

Az Agárminisztérium célja, hogy a programban minél több gazdálkodó részt tudjon venni, növekedjen a támogatásba bevont területek aránya, így minél nagyobb területen, minél több ágazatban legyen természetkímélő gazdálkodás

– fogalmazott.

    Kitért arra is, hogy a Vidékfejlesztési Program a 2021/2022-es átmeneti időszakban is biztosít forrást az alulról építkező kezdeményezések megvalósításához.
    Az irányító hatóság a Leader helyi felhívások megjelentetéséért olyan új módszert dolgozott ki, amely lehetővé teszi a Leader helyi akciócsoportoknak elkülönített mintegy 22,5 milliárd forint fejlesztési forrás szabályszerű, gyors pályáztatását.


    Gelencsér Attila (Fidesz), Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője az eseményen azt hangsúlyozta, hogy a pandémia elmúlt másfél éve megmutatta a magyaroknak, milyen nagy szükség van az agráriumban dolgozók munkájára, helytállásuk korábban elképzelhetetlen mértékben növelte a presztizsüket.


    Borhi Zsombor (Fidesz-KDNP), Kaposvár alpolgármestere azt közölte, hogy nemcsak a somogyi megyeszékhely és Somogy megye, hanem az egész Dél-Dunántúl felzárkózásának kulcsa a gazdaság hatékonyságának, versenyképességnek növelése, a magasabb hozzáadott értékű termékek előállítása, s egyebek mellett a környezetbarát technológiák alkalmazása.


    Szabó Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei alelnöke megjegyezte, hogy a pályázatok nyerteseinek nincs könnyű dolguk, beruházásaik megvalósítását nehezíti az építőanyagok árának növekedése.

Forrás: MTIFotó: Pelsőczy Csaba
Megosztom: