Környezetügy

A növényvédelem az élelmiszer-biztonság alapja

Az élelmiszerlánc biztonságát a gyökerétől, tehát a növényvédelemtől kell garantálni. Éppen ezért a növényorvosok szakmai naprakészsége nem csupán tudományos, hanem társadalmi érdek is – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a 70. Növényvédelmi Tudományos Napok című rendezvényen, a MATE Budai Campusán.

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a növényvédelmi szakemberek együttműködése és az integrált növényvédelmi módszerek együttes alkalmazása biztosítja a környezet megóvása mellett az egészséges élelmiszerek előállítását. Ebben a folyamatban a növényorvosok tudása kiemelt jelentőséggel bír.  A világ napról – napra változik, ezért a növényvédelmi szakembereknek a társadalmi és klimatikus kihívásokra is megfelelő válaszokat kell adniuk. A precíziós növényvédelemre, illetve a biológiai és a kémiai megoldásokra egyaránt támaszkodnunk kell – fűzte hozzá.

Fotó: Pelsőczy Csaba

A miniszter arra emlékeztetett, hogy Magyarországon évek óta az uniós átlag alatt használnak fel növényvédőszereket. Meggyőződésünk ugyanakkor, hogy a kibocsájtás csökkentésének igénye mellett meg kell őriznünk az ország termésbiztonságát. Ezért nem a puszta mennyiségi mérséklésre, hanem a felhasználás kockázatainak csökkentésére is fókuszálni kell. Így kiemelt figyelmet kell fordítani az integrált növényvédelmi módszerek széles körű gyakorlati megvalósítására. Nagy István komoly eredménynek tartja, hogy a magyar álláspontnak megfelelően sikerült meghátrálásra bírni a brüsszeli bürokratákat. Az Európai Bizottság ugyanis visszavonja a Növényvédőszerek fenntartható használatáról szóló rendelettervezetét – tette hozzá.

A rendezvény keretében az agrárminiszter oklevelek átadásával ismerte el a növényvédelmi szakemberek munkáját.

(AM Sajtóiroda)

Megosztom: