Külgazdasági hírek

A szankciós energiaárak miatt rendkívüli uniós támogatás kell a gazdálkodóknak

Az agrárminiszterek többsége a mezőgazdasági tartalék aktiválását kérte a magas energiaárak mezőgazdasági ágazatokra gyakorolt negatív hatásai miatt. A háború, és az arra válaszul bevezetett szankciók miatt a gazdáknak rendkívüli uniós támogatásra van szükségük ahhoz, hogy továbbra is garantálni tudják az élelmezésbiztonságot – mondta Nagy István agrárminiszter Brüsszelben.

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács december 12-i ülésén az uniós agrárminiszterek többsége kérte az Európai Bizottságot, hogy aktiválja a mezőgazdasági válsághelyzetek kezelésére létrehozott, uniós szinten összesen 450 millió eurós mezőgazdasági tartalékot. Az ülésen Magyarországot képviselő Nagy István agrárminiszter kiemelte, hogy a háború, és az arra válaszul bevezetett szankciók miatt megemelkedett energiaárak olyan szinten növelték meg az élelmiszerek előállítási költségeit, hogy azt a fokozatosan emelkedő termelői árak sem tudják ellensúlyozni. A kialakult válsághelyzet kiváltó oka teljes mértékben független a mezőgazdaságtól, ezért nem várhatjuk el a gazdáktól, hogy segítség nélkül, önerőből kezeljék a helyzetet. Ezért a lehető leghamarabb, további rendkívüli uniós támogatásra van szükség annak érdekében, hogy a gazdálkodók továbbra is garantálni tudják az élelmezésbiztonságot – hangsúlyozta a miniszter. A tárcavezető bízik benne, hogy a mai vita után az Európai Bizottság meghallja a tagállamok többségének kérését, és a jövő év első hónapjaiban javaslatot tesz a mezőgazdasági tartalék aktiválására annak érdekében, hogy a bajban lévő ágazatokban tevékenykedő gazdák mielőbb segítséghez juthassanak.

Nagy István hozzátette, a kialakult válsághelyzet legolcsóbb és leghatékonyabb kezelése azonban mégiscsak az azonnali tűzszünet és a béke megteremtése lenne. Ez stabilizálná az energiapiacokat, csökkentené az alapanyagok árát, és így megoldaná a mezőgazdasági ágazatra is nehezedő kihívásokat, amelyek az élelmezésbiztonságot, az élelmiszerellátást és az élelmiszer megfizethetőségét egyaránt veszélyeztetik.

Megosztom: