Agrárminisztérium Nagy István agrárminiszter

Agráriumról szóló keretmegállapodást írt alá Uganda és Magyarország

Az ugandai mezőgazdasági, állattenyésztési és halászati, valamint a földért, lakhatásért és városfejlesztésért felelős miniszterekkel tárgyalt a magyar agrárminiszter, Budapesten.

A találkozón Ssempija Vincent Bamulangaki és Nagy István a két ország mezőgazdasági együttműködéséről szóló keretmegállapodást írt alá. A dokumentum főként

  • az élelmiszerbiztonságra,
  • a halászatra és akvakultúrára,
  • valamint az öntözési technológiára vonatkozó jövőbeni kooperációról szól.

Nagy István hangsúlyozta, hogy

Magyarország különleges partnerként tekint Ugandára. Hazánk komoly szakértelemmel rendelkezik a feldolgozótechnológia terén, amely Uganda számára is hasznos lehet.

Ssempija Vincent Bamulangaki és Nagy István a két ország mezőgazdasági együttműködéséről szóló keretmegállapodást írt alá.
 

Magyarország a világ 6. legnagyobb vetőmagtermesztője. A magyar miniszter kiemelte, hogy

hazánk garantálja a hazai mezőgazdasági termelésből származó növényi alapanyagok, vetőmagok és szaporítóanyagok GMO-mentességét, mivel Magyarországon géntechnológiával módosított növényfajta/hibrid köztermesztésben történő felhasználása a hatályos jogi szabályozás alapján nem engedélyezett.

Nagy István közölte, hogy a halgazdálkodás Magyarországon elsőszámú szektor, ezen a területen szintén világszínvonalú szaktudással rendelkezünk.

Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Haltenyésztési Kutatóintézetén keresztül, valamint a területen kiemelkedő magyar cégek bevonásával kutatócserék, képzések valósulhatnak meg a jövőben.

 

Továbbra is együttműködik Uganda és Magyarország az agrárium területén
 

A miniszter beszámolt egy kiemelkedő magyar termékről, amely nélkülözhetetlen lehet az öntözésrendszerek nélküli mezőgazdasági területeken. Az organikus talajkondicionáló készítmény javítja a növények vízfelvételi lehetőségét és csökkenti a talaj szárazság okozta változásait.

(AM Sajtóiroda)

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária/AM

Az ugandai mezőgazdasági, állattenyésztési és halászati, valamint a földért, lakhatásért és városfejlesztésért felelős miniszterekkel tárgyalt a magyar agrárminiszter, Budapesten.

Megosztom: