Környezetügy

Átadták a somogyvámosi Krisna-völgy járgányházát

A hagyomány, a megújulás, a fenntarthatóság és az önellátás a stratégiai jelentőségű kérdések a jövőnk szempontjából  – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a somogyvámosi Krisna-völgy hagyományos járgányház átadóján, szombaton.

A tárcavezető emlékeztetett, a somogyvámosi Krisna-völgy Indiai Kulturális Központ és Biofarm az egyik legnagyobb és legrégebben működő ökofalu Európában. Ez pedig azt bizonyítja, hogy a természetközeli életmód és a falusi gazdálkodás igenis lehet minőségi és vonzó. 

Nagy István kiemelte, a biogazdálkodásnak és turisztikai vonzerőnek most egy újabb lendületet ad a járgányház megnyitása. A Vidékfejlesztési Program keretében támogatott beruházás része az ökrök által hajtott szárazmalom, ahol gázolaj nélkül állíthatók elő a mindennapi élethez szükséges alapanyagok. A látogatók pedig közelről megtekinthetik az őrlés, cséplés, hántolás, csomagolás, tárolás, kezelés és fafeldolgozás termelési folyamatait. Mindezeket pedig meg is tanulhatják az új oktató helyiségben. Hozzátette: így kapcsolódik össze a hagyomány és a megújulás, a fenntarthatóság és az önellátás. Mindkettő stratégiai jelentőségű kérdés a jövőnk szempontjából. 

Az agrárminiszter hangsúlyozta, mind erkölcsi, mind fizikai értelemben a megmaradásunk alapja, hogy megőrizzük a hagyományos-természetes világképet, a falusi élet és munkakultúra értékeit, fejlesszük és továbbadjuk az utánunk következő generációknak is. Hozzátette, ehhez az szükséges, hogy megtaláljuk és megőrizzük a teremtett világ egyensúlyát és egységét azért, hogy ne vesszen el az a tudás, amely minden körülmények között ételt tud adni az asztalra.

AM Sajtóiroda

Megosztom: