Agrártámogatások Hazai támogatások

Az agráriumban hasznosuló támogatások a vidék megerősítését szolgálják

Közös Agrárpolitika átmeneti éveinek mondott időszakot is magában foglaló 2021-es, 2022-es és 2023-as esztendőben a kedvezményezettek részére összességében 3316 milliárd forintnyi támogatást ítélt oda az agrártárca a Vidékfejlesztési Programon keresztül – közölte Nagy István agrárminiszter Nyírvasváriban, egy agrárlogisztikai központ átadóján.

A miniszter kifejtette, az agrártárca minden erejével a vidék megújításán dolgozik, ebben a munkában pedig nem csupán a minisztériumhoz tartozó források nyújtanak segítséget, illetve nemcsak a gazdákban és a termelőkben találnak partnerekre, hanem a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásai is rendelkezésre állnak. Emellett az önkormányzatok jó része is erőfeszítéseket tesz a helyi gazdaság fejlesztése érdekében. Erre a partnerségre ad példát Nyírvasvári, ahol a helyhatóság sikerrel pályázott a TOP keretében a helyi termékek piacra jutását segítő agrárlogisztikai fejlesztések megvalósítására – tette hozzá. Nagy István kiemelte, ez a beruházás lehetőséget biztosít a helyi termelőknek arra, hogy ne azonnal értékesítsék a terményeiket akár nyomott áron, hanem a raktározás adta lehetőségeket kihasználva  „időzítsék” a kereskedelmet. A raktárbázis lehetőséget nyújt a termelés növelésére is és a gazdálkodók így nagyobb mennyiséggel be tudnak törni akár az eddig előlük elzárt piacokra.

Fotó: Pelsőczy Csaba

A tárcavezető beszélt arról is, az új Közös Agrárpolitika alapján járó uniós agrárforrások felhasználására vonatkozó magyar Stratégiai Terv végrehajtása kapcsán elkészült a menetrend. Az első pályázatok meghirdetése 2024. elejétől várható, elsőként az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó konstrukciók jelennek meg. Tavasszal nyílhat meg a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházások első pályázati csomagja, amely magában foglalja az élelmiszeripar, a takarmányipar, a kertészet és az állattartás beruházásait segítő felhívásokat – fűzte hozzá. Hangsúlyozta, a történelmi mértékű források, körültekintő és jól előkészített felhasználása elegendő lesz a kitűzött céljaink eléréséhez: a hozzáadott érték növeléséhez, a magyar élelmiszertermelés fenntarthatóságának erősítéséhez, a hazai gazdaság- és vidékfejlesztési célok megvalósításához, valamint ezzel egyidejűleg az uniós zöld elvárások teljesítéséhez is.

(AM Sajtóiroda)

Megosztom: