Külgazdasági hírek

Az egymásrautaltság megerősíti a nemzetet

Emlékezni nemcsak a sorsfordító pillanatok alakítóira kötelességünk, hanem azok elszenvedőire is – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a csehszlovák-magyar lakosságcsere, a kitelepítés 75. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen, pénteken, Nádszegen.

A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a XX. század sajnos tragédiákból hagyott ránk többet, a magyar nemzet azonban számon tartja a dátumokat is, amelyek emlékeztetnek azokra az időkre, amikor nem volt természetes, hogy úgy gyűljünk össze országunk határain kívül, ahogy ezt ma tesszük. Hozzátette, az országhatárok nem befolyásolták az összetartozás érzését. A bajban lévő ember segítése, fedél, élelem biztosítása régi magyar hagyomány amihez nem kellettek a történelem viharai, a pusztai népnek a génjeiben van az egymásrautaltság. A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy 1946. február 27-én a csehszlovák és a magyar kormány képviselői aláírták a lakosságcsere-egyezménynek nevezett megállapodást, ami a köztudatban kitelepítésként maradt fenn. Jogfosztás, egzisztenciális veszteség és lelki trauma volt az osztályrésze ugyanis mindazoknak, akik elszenvedték a két ország megállapodásának végrehajtását – tette hozzá. A tárcavezető kiemelte, a sorfordító eseményekre történő megemlékezés nemcsak a borzalmak megismerésében, hanem a traumák feldolgozásában is segíthet mindnyájunkat.

A miniszter kifejtette, a nemzetünkön belüli, a különböző nemzetrészeink között meglévő egymásrautaltságunkból erőt merítve támogatja a kormány a teljes Kárpát-medence magyarságát. A magyar nemzet ugyanis akkor tud fennmaradni, ha minden nemzetrésze fennmarad és életminősége javul, beleértve a Kárpát-medence és a diaszpóra magyarságát is.

Forrás: AM SajtóirodaFotó: Pelsőczy Csaba
Megosztom: