Külgazdasági hírek

Az európai parlamenti választás esélyt teremt a gazdálkodók érdekeinek erősebb érvényesítésére

A múlt vasárnapi választás merősítette a gazdák érdekérvényesítését Brüsszelben, és az agrárium is hangsúlyosabban jelenhet meg az Európai Parlament napirendjén – közölte Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy az európai mezőgazdaság talán soha nem nézett szembe annyi kihívással, mint napjainkban. A klímaváltozás okozta rendkívüli időjárási körülmények, a megemelkedett input költségek, a harmadik országokból érkező import és a termelési szabályozások túl ambiciózus szigorítása jelentős kihívások elé állítja az agráriumot. Ezen tényezők összeadódva már az európai gazdálkodók létbiztonságát veszélyeztetik. Ebben a helyzetben erősebb képviseletre és nagyobb érdekérvényesítésre van szükség Brüsszelben, amire a vasárnap lezajlott választás következtében most lehetőség is nyílik. A tárcavezető szerint elengedhetetlen, hogy a mezőgazdaságra ne a klímaváltozás okozójaként, hanem a megoldás részeként tekintsünk, a gazdákat tegyük érdekeltté a fenntarthatóbb termelési gyakorlatok alkalmazásában. Az európai termelők az élelmezésbiztonság garantálásával alapvető közjavakat biztosítanak valamennyi uniós polgárnak, ezért az EU stratégiai autonómiájának része kell, hogy legyen az élelmiszerszuverenitás és az élelmezésbiztonság garantálása. Mindannyiunk közös érdeke, hogy az agráriummal kapcsolatos témák és a termelők helyzete erőteljesebben jelenjen meg az Európai Parlament napirendjén, amire most remek esély is adódik. Nagy István példaként említette, hogy a vasárnapi voksoláson Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is mandátumot szerzett, ami a tovább segítheti a gazdák képviseletét és érdekeiknek erősebb megjelenését az unióban.

A tárcavezető kitért arra is, hogy a gazdálkodók megélhetése és az agrárium központi helyen szerepel hazánk uniós elnökségi napirendjén is. Hangsúlyozta, Magyarország a következő félévben azon fog dolgozni, hogy a Mezőgazdasági és Halászati Tanács az intézményi átmenetet kihasználva politikai irányt mutasson az újonnan felálló Európai Bizottságnak az uniós agrárpolitika 2027 utáni szabályainak kialakításához egy versenyképes, válságálló és gazdabarát európai mezőgazdaság megteremtése érdekében. A mezőgazdasági ágazat fenntarthatóságának elősegítése kiemelt prioritás az ésszerű egyensúly kialakítása, a fenntarthatóság stratégiai célkitűzései, az agrárpiacok stabilizálása és a mezőgazdasági népesség megfelelő életszínvonalának biztosítása tekintetében – fejtette ki. A miniszter leszögezte, a magyar elnökség prioritása a gazdaközpontú uniós agrárpolitika, amely kiemelt figyelmet fordít a versenyképességre, a válságkezelésre,  a fenntarthatóságra és a tudás alapú gazdaságra.

AM Sajtóiroda

Megosztom: