külgazdasági kapcsolatok

Brazíliában tárgyalt Nagy István agrárminiszter

Nagy István agrárminiszter tárgyalásokat folytatott Tereza Cristina brazil mezőgazdasági miniszterrel csütörtökön Brazíliavárosban.

A megbeszélés során a felek áttekintették az agrárium előtt álló globális kihívásokat és a további együttműködési lehetőségeket az állattenyésztés és az innovatív agrártechnológiák területén. 

Nagy István hangsúlyozta, hogy Magyarország számára kiemelten fontos az öntözésfejlesztés.

Bemutatta az tárca öntözéses gazdálkodás megoldására tett javaslatát, illetve a brazil miniszterrel közösen áttekintették az együttműködési lehetőségeket az öntözéssel kapcsolatos tapasztalat- és technológiaátadás területén.

Hozzátette: a mezőgazdaságot is érintő klímaváltozás egyik legnagyobb kihívásának, az aszálynak a leküzdését segítheti egy új magyar komplex talajkezelési technológia, mely a talaj nedvességtartalmának megőrzését szolgálja. A felek egyetértettek abban, hogy mindkét ország számára kölcsönösen fontos ezen technológiák megismerése és az eddigi együttműködések továbbfejlesztése, a Magyarország és Brazília közötti kétoldalú kapcsolatok további erősítése. 

Magyarország célja, hogy a fejlődő országokban, így az afrikai kontinensen is helybe, odavigye a segítséget az agráriumban, ahol szükség van rá – ismertette Nagy István miniszter. A brazil és a magyar agrárminiszter közösen megfogalmazta, hogy hozzá kell járulnunk a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez, kutatóink, tudósaink szaktudásának gyarapításán és az országok gazdaságainak k fejlesztésén keresztül.

Forrás: AM Sajtóiroda Fotó: Belánszky-Demkó Zsolt
Megosztom: