Klímavédelem Környezetügy

Egy újabb lépés a körforgásos gazdaság megvalósítása felé

A Jáger csoport fejlesztése egy újabb lépés a körforgásos gazdaság megvalósítása felé – mondta az agrárminiszter a vállalat komplex öntözéstechnológiai fejlesztésének részeként megvalósult KPE csőgyártó berendezés átadásán csütörtökön Herenden.

Nagy István kijelentette: az öntözéstechnológiai fejlesztések nemcsak a mezőgazdaság versenyképességét, hanem mindannyiunk jövőjét befolyásolják. Az innovatív műanyag-újrahasznosítás területén évtizedes múlttal rendelkező Jáger csoport öntözéstechnikai rendszere – amelyet tovább fejleszt és bővít a nagy kapacitású KPE csőgyártó berendezés – a víz minél hatékonyabb felhasználásában nyújt segítséget – tette hozzá a tárcavezető.

Az agrárminiszter rámutatott: az intenzív agrárgazdálkodás szükségessé tette különböző műanyag termékek használatát, mint az öntözőszalagok, a talajtakaró fóliák, a csomagolásra használt műanyag zsákok vagy a műanyagból készített kötözőzsineg. Miután elhasználódtak ezekből ismét használható terméket lehet készíteni, így már nem jelent gondot az összegyűjtött mezőgazdasági műanyagok újrahasznosítása – hangsúlyozta Nagy István.

Fotó: Fekete István

Tájékoztatása szerint a Jáger-csoport újrahasznosítással kapcsolatos első szabadalma 2013-as, ezt követően pedig sorra jelentek meg az újabb és újabb termékek, amelyek az új technológiáknak köszönhetően nemcsak a fenntartható gazdálkodás széles körű elterjedéséhez járultak hozzá, hanem hasznos eszközzé is váltak a családok, az ipar és a mezőgazdaság számára. Az agrárminiszter ezek közt említette a gyeprácsot, a műanyag térburkoló elemet, az álláskönnyítő szőnyeget és a hófogó hálót.
Innovatív technológiájával a Jáger-csoport gyors és hatékony megoldást ajánlott a gazdáknál keletkező óriási mennyiségű fóliahulladék hasznosítására – mondta Nagy István. A Körforgásban a gazdákkal programban a Green Technológia Kft. gyűjtőpontokat hozott létre a mezőgazdasági fóliahulladék számára, és ezzel egy időben elindult a hulladékból csepegtető öntözőrendszerek gyártása a Jágernél.
A kutatás-fejlesztési tevékenység bővülésével anyagvizsgáló laboratóriumot is létrehoztak. A herendi telephelyen működik a Jag-Lab Kft. akkreditált laboratóriuma, amely a térség egyik legmagasabb szintű technológiával rendelkező intézményeként segíti a körforgásos gazdaság megvalósítását – jelezte az agrárminiszter.

Fotó: Fekete István

Ovádi Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője a Jáger-csoport tevékenységét méltatva példaértékűnek nevezte ahogy a villanyszekrények gyártásától eljutottak az innovációkig.
Csatári László a Jáger-csoport ügyvezető igazgatója a mezőgazdaság és az ipar összefogásának jelentőségéről beszélt. Kiemelte: céljuk az volt, hogy az elhasználódott műanyagtermékeket az emberek ne dobják el, ne gyújtsák fel, hanem vigyék vissza hozzájuk, „hogy az anyag újraéledjen’.
A magyar tulajdonú Jáger-csoport herendi telephelyén önerős fejlesztéssel üzembe helyezett, százmillió forint értékű, nagy teljesítményű KPE csőgyártó berendezéssel 50 milliméter átmérőig készítenek műanyag csöveket.

(MTI)

Megosztom: