Agrárminisztérium élelmiszergazdaság külgazdasági kapcsolatok

Erősödnek Magyarország és Kína agrárkapcsolatai

 

Wang LingJunnal, a Kínai Vámhivatal miniszterhelyettesével egyeztetett Nagy István agárminiszter. A találkozón Magyarország és Kína agrárkapcsolatait érintő aktuális kérdéseket vitatták meg a felek és egyetértettek abban, hogy bővíthető a két ország közötti együttműködés a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén.

Az afrikai sertéspestis magyarországi megjelenésével kapcsolatosan a miniszter az egyeztetésen leszögezte, a betegség csak vaddisznóban és meghatározott területen van jelen Magyarországon, ezért hazánk a sertéshús export folytatásának érdekében a teljes országos tilalom felülvizsgálatára, illetve enyhítésére törekszik.

Magyarország alapvető érdeke az állategészségügy stabilitása. A magyar állategészségügyi rendszer világhírű.

A miniszter reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a regionalitás elvét érvényesítve, hamarosan folytatódhat a magyar sertéshús importja Kínába.

 

Magyarország alapvető érdeke az állategészségügy stabilitása.

 

A miniszter kiemelte, hazánk bízik abban, hogy idén augusztusban, a madárinfluenza miatti tiltás feloldásának érdekében lezajlott helyszíni ellenőrzés kedvező eredménnyel zárul és újraindulhat a vízi szárnyasok és az azokból készült termékek kivitele. Ezért kérte kínai partnerét, hogy mielőbb tegye lehetővé a csirkehús és húskészítmények állategészségügyi feltételeit tartalmazó bizonyítvány elfogadását, mellyel ezen a területen is elindulhat a fejlődés a két ország kereskedelmi kapcsolatában.

Nagy István jelezte, hogy a november elején Sanghajban megrendezésre kerülő Kínai Nemzetközi Import Expón az Agrárminisztérium is részt vesz.

Forrás: AM Sajtóiroda

 

Megosztom: