Agrármarketing Centrum Agrárminisztérium élelmiszergazdaság Farmer Expó

Farmer Expo – Agrárminiszter: a nyúlhúsnál nincs egészségesebb hús

Nagy István agrárminiszter augusztus 17-én a Farmer Expón, a nyúlhús fogyasztást népszerűsítő országos kampány debreceni állomásán kijelentette:

    Tavaly krízishelyzetben indítottuk a nyúlhúsfogyasztási kampányt, hogy a madárinfluenza miatt a boltok polcairól eltűnt víziszárnyasokat kiváltsuk. 
    A nyúl azóta a polcokon maradt, egy év alatt sikerült a fogyasztás megduplázni. Ugyanezt az eredményt várjuk az idei kampánytól is.

  A nyúlhús semmilyen allergén anyagot nem tartalmaz, ezért is közkedvelt alapanyaga a bébiételeknek.
   

 A jövőt tekintve fontosnak nevezte, hogy minél nagyobb feldolgozottsági szintű, megfelelő konyhatechnikával előkészített nyúlhús kerülhessen a háziasszonyok asztalára, amit a két hazai nyúlvágóhíd biztosítani tud.
    Ugyanakkor növelni kell a nyúlhúsnak az önellátásban betöltött szerepét.

Fontos cél, hogy a vidék-Magyarországon újra visszahozzuk a kertekbe, a családokhoz a nyulat. Egy-két anyaállattal egy egész család hússzükségletét fedezni lehet olcsón és egészségesen.

  A nyúlhús semmilyen allergén anyagot nem tartalmaz, ezért is közkedvelt alapanyaga a bébiételeknek.    

 

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője hozzátette:

ma Magyarországon 0,2 kilogramm az átlagos egy főre jutó nyúlhúsfogyasztás, az Európai Unió átlaga 2 kilogramm, a mediterrán országoké 8 kilogramm.
    

Az országos kampányban felhívják a figyelmet azokra az összetevőkre, amelyek biztosítják, hogy a nyúlhús a legegészségesebb húsfajta – jegyezte meg.
   

 Juráskó Róbert, a nyúl terméktanács elnöke az MTI érdeklődésére elmondta:

jelenleg mintegy 85 ezer anyanyúl van az országban, a vágóállatok száma 4,5 millió, amelyek nagy részét exportálják.
   

 A rendezvényen bejelentették: a kampány során 150 kilogramm nyúlhús alapanyagot ajánlottak fel a a Debreceni Karitatív Testület részére. Az erről szóló tanúsítványt Nagy István agrárminiszter adta át Széles Diána alpolgármesternek, a testület társelnökének.
    Széles Diána elmondta: a testületnek 17 civil szervezet a tagja, és adományaikkal az összes debreceni rászorulót el tudják érni. Karácsonykor például több mint háromezer családnak vittek adományokat, legközelebb már a nyúlhús is ott lesz az élelmiszerek között – fűzte hozzá.

forrás: mti

 

Megosztom: