élelmiszergazdaság sertéságazat Vidékfejlesztési Program

Fontos, összetett és sokszereplős stratégiai terület a sertéságazat

.

Nagy István agrárminiszter a Hevesi család megújult sertéstelepének átadóján, Mindszenten jelentette ki:

Magyarországon egyre több családi vállalkozás találja majd meg a helyét és útját a hagyományokra építve, összefogással és kitartással

A rendezvényen Nagy István arra hívta fel a figyelmet, hogy 2019-ben 8.6 milliárd forint tenyészkoca, és 10.5 milliárd forint hízó állatjóléti támogatást különített el a kormány a költségvetésben.

A miniszter kiemelte:  a sertéstartó telepek korszerűsítésére eddig 29 milliárd forint támogatást ítéltek meg a Vidékfejlesztési Program keretében, amely mintegy 200 sertéstartó gazdaság fejlesztéseinek megvalósítását és versenyképességük javítását segíti.

Hangsúlyozta:

a források több mint fele beruházásokra lett elkülönítve, azok 80 százaléka pedig a kis- és közepes méretű, családi gazdaságok fejlesztéseit szolgálja.

A tárcavezető emlékeztetett, a programnak köszönhetően a 76 millió forintos támogatás hozzájárul a most átadott telepen

  • az állatok jobb körülmények közötti tartásához,
  • a gazdaság technológiai fejlődéséhez,
  • és versenyképességének javításához.

.

A tárcavezető szerint kiemelten fontos a sertéságazat helyzetét javító stratégiai intézkedések támogatása a közösségi agrármarketing keretében.

Ezt a célt szolgálja az Agrármarketing Centrum sertéshús-fogyasztást ösztönző, szemléletformáló belföldi termékpálya kampányaival. 2019-ben az egyik legnagyobb kihívás a hazai házi sertés állományok betegségmentességének fenntartása – húzta alá a miniszter.

A rendezvényen Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlés képviselője arról beszélt, hogy

az értékek megtartásában fontosak az olyan családi vállalkozások, amelyek komoly elkötelezettséggel és szakmai hittel gazdálkodnak.

Hozzátette: ezek a szigetek viszik magukkal a többi vállalkozást és mutatják azt a példát, amire szükség van a magyar agráriumban.

..

Forrás: AM

Fotó: Pelsőczy Csaba

Megosztom: