Dr. Nagy István FM államtitkár Földművelésügyi Minisztérium magyar kormány magyar termőföld védelme Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Választás 2018

Hajdú-Bihar megye mezőgazdaságának jövőjéről tanácskozott a NAK

A megye mezőgazdaságának jövőjéről tanácskozott április 5-én a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar megyei szervezetének osztályalakuló ülésein. Bejelentették azt is, hogy a megyében több mint kétmillió forint értékű vetőmagot gyűjtöttek, amit kárpátaljai gazdáknak adományoznak.

Aki bőven vet, bőven is arat

ezzel a bibliai idézettel köszönte meg Fekete Károly püspök a hajdú-bihari gazdák felajánlását. Az országban először megyénkben gyűjtöttek vetőmagot kárpátaljai gazdáknak a Magyar Református Szeretetszolgálat kezdeményezésére. Ezt a kamara mai rendezvényéhez kapcsolódó sajtótájékoztatón jelentették be.

Az országban először Hajdú-Bihar megyében gyűjtöttek vetőmagot kárpátaljai gazdáknak.

Ez az adomány nagyságrendileg olyan 2-2,5 millió forint értéket képvisel. És abban maradtunk a gazdatársakkal, hogy a nyár folyamán személyesen is meg fogjuk látogatni az adományozottakat, hiszen nemcsak az érték a fontos, hanem az, hogy személy szerint is közelebb tudjunk egymáshoz kerülni mint gazdatársak

nyilatkozta Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a kormányzat törekvéseit ismertette a Debreceni Egyetem agrárcentrumában.

 A vidék megtartó erejében a mezőgazdaság alapvető és nélkülözhetetlen feladatot lát el, melynek a legfontosabb építőkockái a kis- és közepes méretű családi vállalkozások. A kormány igazi társadalompolitikai célkitűzése az, hogy minél többen a saját földjükön, a saját tulajdonukkal gazdálkodhassanak, és ne csak alkalmazottak lehessenek.

A kormány igazi társadalompolitikai célkitűzése az, hogy minél többen a saját földjükön, a saját tulajdonukkal gazdálkodhassanak

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar megyei szervezete ma tartotta osztályalakuló üléseit. Az őszi választások, majd tisztújító közgyűlések során minden megyében felállt az új elnökség, ma pedig kilenc munkacsoportot hoztak létre. Ezek a mezőgazdaság különböző területeinek fejlesztéséért felelnek majd. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének elnöke azt az összefogást emelte ki, ami országosan megvalósult a terméktanácsok között.

Most ennek a gyakorlati megvalósításáról van szó megyei szinten is. Eljutottunk oda, hogy valamennyi osztály tekintetében megválasztják a vezetést, és már azokat a terveket leteszik az asztalra, melyek a jövő szempontjából meghatározók lesznek

mondta Jakab István.

A Magosz elnöke hozzátette, már jól működik az a falugazdász hálózat, ami biztosítja, hogy a gazdák érdekei eljussanak a döntéshozó szervekig.

Hajdú-Bihar megye mezőgazdaságának jövőjéről tanácskozott április 5-én a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A megye mezőgazdaságának jövője Debrecent is közvetlenül érinti. Papp László polgármester arról beszélt, hogy a város fejlettségét évszázadokig az élelmiszeripar határozta meg. Ma már csak a hetedik legjelentősebb gazdasági erőtér, de még így is több ezer debreceninek jelent megélhetést. A cívisváros legfontosabb mezőgazdasági törekvése a térség öntözéstechnológiájának megújítása. Erre egy több tízmilliárd forintos pályázat jelenthet megoldást.

Debrecen jövőképének egy nagyon fontos eleme a Civaqua program, amely mezőgazdasági, gazdaságfejlesztési és környezetvédelmi szempontokat is fel tud vállalni, és meg tud oldani, meg tud valósítani

hallhattuk Papp Lászlót

A polgármester példaként említette a város környéki tavak szárazságát és a Nagyerdő vízháztartásának problémáit. Papp László ígéretet tett rá, hogy amennyiben a következő európai uniós fejlesztési ciklusban lehetőség lesz a program megvalósítására, Debrecen mindenben segíteni fogja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát ebben.

forrás: www.dehir.hu

 

Megosztom: