Külgazdasági hírek

Irányváltás kell Brüsszelben

Brüsszel elárulta és becsapta a gazdákat, mert nem védte meg az ukrán mezőgazdasági termékektől az európai piacokat – jelentette ki Nagy István tárcavezető az agrár-országjárás keretében megtartott fórumon Fenékpusztán, csütörtökön.

A miniszter a rendezvényen arról beszélt, hogy Brüsszel hatalmas károkat okoz a háborúpárti politikájával az európai agráriumnak. A zöld ideológia hatalmi kérdés lett Nyugat-Európában. Az unió vezetői pedig minden hatástanulmány és szakmaiság nélkül erőltették rá a szélsőséges előírásokat az agráriumra, ellehetetlenítve ezzel a gazdálkodók versenyképességét. Emellett pedig Brüsszel korlátlanul és ellenőrizetlenül szabadította rá az ukrán mezőgazdasági termékeket az unió piacaira. A magyar kormány éppen ezért nemzeti hatáskörben hozott korlátozó intézkedéseket – tette hozzá. Hangsúlyozta, alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában. Olyan új vezetés kell Brüsszelben, amely nem helyezi harmadik országok érdekeit a saját gazdái elé, és amely valódi intézkedéseket képes hozni az európai termelők védelmében. Ez is a tétje a június 9-i választásnak – hívta fel a figyelmet Nagy István.

A tárcavezető kifejtette, folytatjuk a jövő magyar élelmiszertermelésének megerősítését, elindulnak a Közös Agrárpolitika új vidékfejlesztési pályázatai, amivel történelmi léptékű forrást fordíthatunk a magyar vidék megújítására 2027-ig. Az uniós forrásokhoz biztosított 80%-os nemzeti kiegészítő forrás révén 2900 milliárd forint felhasználása indul meg az idei esztendőben.

A miniszter kitért arra is, hogy köszönettel és hálával tartozunk a gazdatársadalomnak, mert az elmúlt időszak kihívásai ellenére is biztosított az ország élelmiszer-ellátása és a mindennapi kenyér a magyar családok asztalaira kerülhet.

Megosztom: