Agrártámogatások

Korszerű állattelepekkel az ágazat versenyképességért

A szarvasmarhatartók versenyképességének megőrzéséhez korszerű, az európai uniós előírásoknak megfelelő, magas technológiai színvonalú állattartó telepek szükségesek – mondta Nagy István agrárminiszter pénteken, a Darnózseli Agrár Zrt. tehenészeti telepének átadóján.

A tárcavezető kifejtette, ezeknek a feltételeknek a megteremtéséhez a Vidékfejlesztési Program biztosított támogatási lehetőséget a telephelyfejlesztést célzó felhívásokban az állattenyésztés valamennyi ágazata számára. Ennek részeként a szarvasmarhatartással foglalkozók számára ez idáig 1742 támogatási kérelem részesült csaknem 200 milliárd forintnyi támogatásban.

Nagy István hozzátette, a 2022. május 1-jével kezdődő gazdálkodási évtől emelkedtek a támogatási összegek, amelyeket először az idei egységes kérelemben lehetett igényelni. Ebben az esetben, ha a kedvezményezett minden kötelezettséget vállalt, állategyedenként akár 284 euró éves támogatásban részesülhetett. Hozzátette, a támogatást lezárultát követően, idén májustól az új felhívásban már várakozáson felüli volt az érdeklődés, 607 kérelem érkezett, amelyhez a kapcsolódó állatlétszám a 356 ezer egyedet is meghaladta.

A miniszter hangsúlyozta, az idei évtől a támogatási rendszer alapja a KAP Stratégiai Terv, amely a vidékfejlesztési és közvetlen támogatásokat, valamint az ágazati intézkedéseket egyben foglalja össze. Így tehát a 2027-ig tartó időszakban is megmarad a lehetőség valamennyi jelenleg is alkalmazott intézkedés igénybevételére: lesznek beruházási, járványvédelemi, génmegőrzési, valamint állatjóléti támogatások is – részletezte a tárcavezető.

Nagy István kiemelte, a Stratégiai Terv célja továbbra is egyértelmű, mégpedig a mezőgazdasági termékek értéknövelésének támogatása, amelyben a stratégiai ágazatnak tekintett élelmiszeripar és köztük a tejfeldolgozók is számíthatnak a jelentős mértékű forrásra. Hozzátette, emellett pedig további kiemelt feladat az úgynevezett zöld beruházások támogatása és a feldolgozóüzemek energia-önellátásának növelés. Mindezen célok elérésére legalább 400 milliárd forint fejlesztési forrás kihelyezését tervezzük az élelmiszerágazatban – nyomatékosította a miniszter.

Forrás: AM Sajtóiroda

Megosztom: