KAP-forrás Közös Agrárpolitika (KAP) növényvédelem

Közös Agrárpolitika 2020 utáni szabályai

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2018. november 19-i ülésén az uniós agrárminiszterek folytatták a vitát a Közös Agrárpolitika 2020 utáni kereteiről. Az EU Elnökséget jelenleg betöltő osztrák miniszter javaslatára a tárcavezetők elsősorban az új KAP gyakorlati végrehajtását tekintették át.

Magyarország csak egy olyan új Közös Agrárpolitikát tud majd támogatni, ami egyszerűvé teszi a támogatások igénylését és kifizetését mind a gazdák, mind pedig a tagállami szervezetek számára

– emelte ki Nagy István agrárminiszter.

Az uniós szakminiszterek között egyetértés mutatkozott abban, hogy olyan új, gazdabarát KAP-ra van szükség, amelyben a gazdák a lehető legegyszerűbben tudnak hozzáférni a nekik járó támogatásokhoz.

Nem kérhetünk több erőfeszítést a gazdáktól, ráadásul egy, az előzőnél bonyolultabb rendszerben úgy, hogy közben csökken a támogatások szintje – utalt a magyar a tárcavezető a KAP források csökkentését előirányzó új költségvetési javaslatra.

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2018. november 19-i ülésén az uniós agrárminiszterek folytatták a vitát a Közös Agrárpolitika 2020 utáni kereteiről.

 

Az új KAP-ra vonatkozó tárgyalások jövőre folytatódnak a következő román és finn elnökségek irányításával.
A növényvédelem vonatkozásában a szakminiszterek megerősítették, hogy az elmúlt évek intézkedéseinek eredményeképp megnövekedett hatóanyagkivonás pozitív hatásai már érezhetők, hiszen a korábbiaknál biztonságosabb készítmények maradtak a piacon. A következő időszak legfontosabb kihívása az alacsony kockázatú hatóanyagok fejlesztése lesz.

Az európai termelők versenyképességének megőrzése érdekében közösségi szinten szükséges támogatni a biztonságos növényvédőszerek fejlesztését. Fontos, hogy a gazdálkodók számára elegendő biztonságosan felhasználható alternatíva álljon rendelkezésre a károsítók elleni védekezésben – összegezte véleményét a miniszter.

Nagy István kétoldalú egyeztetést folytatott lengyel és holland kollégájával. A lengyel miniszterrel megállapodtak abban, hogy a két ország az egyre erősebb Visegrádi együttműködés keretében mindent megtesz majd azért, hogy a 2020 utáni időszakban is megfelelő források álljanak rendelkezésre a Közös Agárpolitika számára. A holland tárcavezetővel elsősorban az agrárkutatás-fejlesztés területén történő együttműködésről, valamint a modern állattenyésztési gyakorlatok megosztásáról egyeztettek.

 

Megosztom: