környezet- és természetvédelem Nagy István agrárminiszter

Megkezdődött a tihanyi levendulafesztivál

Megkezdődött a levendulafesztivál Tihanyban, a június végéig tartó rendezvény látogatóit „szedd magad” levendulaszürettel, zenei és családi programokkal, valamint vezetett túrákkal várják.

    A Levendula Hetek pénteki megnyitóján Nagy István agrárminiszter kiemelte, hogy a 14. alkalommal megrendezett fesztivál „közelebb viszi az emberhez a természet csodáját”.
    Hozzátette: a programsorozat szép példája annak, hogyan lehet a hagyományokat és a modern világ szokásait ötvözni és mindemellett a levendulát népszerűsíteni.
    

A 21. század emberének a természet békéjére van szüksége, éppen ezt teremtik meg a nemzeti parkok, amelyek a kikapcsolódás lehetőségét, harmóniát, békét nyújtanak a látogatóknak 

A tihanyi levendulafesztivál közelebb viszi az emberhez a természet csodáját – mondta Nagy István agrárminiszter

 

Tósoki Imre, Tihany polgármestere (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy a kezdetben helyi jelentőségű rendezvény mára országos ismertséget és rangot vívott ki magának. Mint hozzátette, nagy előrelépést jelentett a nemzeti park hat évvel ezelőtti csatlakozása a programhoz.

    Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz-KDNP) kiemelte, hogy a fesztivál két hetében Tihany nemcsak az ország „lelki központja”, hanem a levendula fővárosa is.

    A fesztivál megnyitó ünnepségét követő projektnyitó sajtótájékoztatón Nagy István agrárminiszter elmondta:

a nemzeti parkok a KEHOP pályázati keretből összesen csaknem 38 milliárd forintnyi fejlesztést hajtanak végre, ehhez jön még a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program ökoturisztikai fejlesztésre fordítható, több mint 4,4 milliárd forintos forrása. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága 2014 és 2020 között tíz projekt keretében 3,53 milliárd forintot fordíthat természetvédelemre 

    Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának vezetője bemutatta most induló és 2019-ben záruló, 450 millió forintból megvalósuló projektjüket, amelynek eredményeként

  • javul a tihanyi Belső-tó vízminősége,
  • nő a legelőterületek nagysága,
  • tanösvényt hoznak létre,
  • és tájékoztató táblákat helyeznek el a területen.

 

forrás: mti

fotó: Pelsőczy Csaba, Varga György

 

Megosztom: