Fiatal gazda Generációváltás az agráriumban

Megújultak a Debreczeni Márton Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola tanulást segítő terei

Az agrárium sikerességének zálogát a megfelelően képzett, használható gyakorlati tudás birtokában lévő szakemberek jelentikközölte Nagy István agrárminiszter a Debreczeni Márton Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola projektátadási rendezvényén, hétfőn, Miskolcon.

Az agrárminiszter beszédében kiemelte,

a tárca fenntartásában működő oktatási intézmények, arra törekednek, hogy korszerű elméleti és a gyakorlati tudással vértezzék fel a diákokat. Ehhez elengedhetetlen a tanárok szakmai felkészültségén túl a gazdasági élet szereplőivel való aktív kapcsolattartás és az iskolai mintagazdaságok, illetve tanüzemek, és műhelyek kialakítása.

Hozzátette: az Európai Unió Regionális és Fejlesztési Alapja által támogatott, Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programnak (EFOP) köszönhetően több, mint 116 millió forintot fordítottak a Debreczeni Márton Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola a tanulást segítő tereinek infrastrukturális fejlesztésére. A projektnek köszönhetően a meglévő tornatermi öltözők, vizesblokkok és tanári szobák felújítása, korszerűsítése, valamint új eszközök beszerzése valósult meg idén július végére.

Kifejtette: az intézmény úgy döntött, egy csontozó műhelyt is létrehoznak, amit az Agrárminisztériumban több mint 3 millió forinttal támogatott. Ezt az összeget a tárca kibővíti még 5 millió forinttal. Ennek köszönhetően a tanműhely működése elől minden akadály elhárul, ami tovább fokozhatja a képzés színvonalát.

Nagy István szerint

ma az a legfontosabb feladat, hogy újra vonzóvá tegyük az agrárszakmákat és megerősítsük a képzési hálózatot.

A pályaválasztás előtt álló fiatalok figyelmét rá kell irányítanunk a mezőgazdaságban rejlő lehetőségekre. Meg kell mutatnunk, hogy a magyar élelmiszeriparnak szüksége van rájuk – hívta fel a figyelmet a tárcavezető. A miniszter beszélt arról is, hogy az agrár- és élelmiszergazdaságot csak a megfelelő szakember-utánpótlás biztosításával lehet tovább erősíteni. A minisztérium célja, hogy az agrárképzést választók karrierlehetőséget lássanak a szakképzésben és az agrárium visszanyerje méltó presztízsét – hangsúlyozta Nagy István.

Forrás: AM SajtóirodaFotó: Pelsőczy Csaba

Megosztom: