Dr. Nagy István FM államtitkár Földművelésügyi Minisztérium Országos Magyar Méhészeti Egyesület OMME

A méhészek munkáját ma már megbecsülés övezi

„A kiváló minőségű magyar méz Európában is elismert, a méhészek munkáját ma már megbecsülés övezi” – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) konferenciáján, Miskolcon. (2018. február 22.)

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára – az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) konferenciáján, Miskolcon

Az államtitkár kiemelte, egyértelműen előmozdítja az ágazat helyzetét a szaktárca és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) stratégiai megállapodása. Emlékeztetett arra, hogy közös munka zajlott a Magyar Méhészeti Nemzeti Program végrehajtási rendeletének kidolgozásában, valamint a növényvédelemmel kapcsolatos feladatokban jelenleg is együttműködik az OMME és a minisztérium. 

Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) konferencia, Miskolc 2018.02.22.

Nagy István felhívta a figyelmet arra, hogy

Magyarország a nagy méhcsalád-sűrűség és az intenzív vándorlás miatt, fokozottan kitett a betegségek terjedésének. 

Arról is szólt, hogy évtizedek óta fontos szerepet tölt be a méhegészségügyi hálózat, amely rendszeres ellenőrzéssel biztosítja és tanácsadással segíti a méhbetegségekkel szembeni védekezést. 

Az államtitkár hangsúlyozta,

a betegségek megelőzése, az ellenük való hatásos védekezés kiemelt és megkülönböztetett figyelmet és támogatást kíván. A nyúlós költésrothadás, a nozéma, s az egyéb kórokozók, kártevők minden esztendőben igen komoly károkat okoznak a méhészetekben, de a legnagyobb veszélyt mégis változatlanul a varroa atka jelenti.

Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) konferencia, Miskolc

Hazánkban az átlagos méhcsalád-sűrűség már meghaladta a 12 méhcsalád/km2 értéket, amivel első helyre kerültünk Európában. A méhcsaládok száma meghaladja az  egymilliót, a méztermelés az elmúlt 10 évben 15 és 30 ezer tonna között mozgott. A megtermelt méz nagyobb hányadát külföldön értékesítjük.

Magyarország természeti adottságai kedvezőek a méhészkedés számára. Az ágazat több ezer család megélhetéséhez nyújt kiegészítő vagy fő jövedelemforrást. A méhészkedés jelentősége milliárdokban mérhető.

MTI/FM sajtóiroda

Fotó: Szarkáné Takács Edit

 

Megosztom: