Nagy István agrárminiszter

Nagy István agrárminiszter – Miniszteri kinevezés a Sándor-palotában

2018. május 18-án tartott miniszteri kinevezési ünnepségen Áder János köztársasági elnök átadta a kinevezési okmányokat az új kormány tagjainak. 

Az új kormány tagjai

Középen Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök, mellettük balról-jobbra Trócsányi László igazságügyi miniszter, Süli János, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Kásler Miklós emberi erőforrásokért felelős miniszter, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Bártfai-Mager Andrea a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Nagy István agrárminiszter, Pintér Sándor belügyminiszter, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Varga Mihály pénzügyminiszter.
MTI Fotó: Kovács Tamás.

 

Nagy István agrárminiszter átveszi a kinevezési okmányt Áder János köztársasági elnöktől a Sándor-palotában 2018. május 18-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

 

Nagy István agrárminiszter nyilatkozata 2018. április 27-én: 

Mindenekelőtt szeretném megköszönni Orbán Viktor miniszterelnök úr bizalmát. Óriási megtiszteltetés számomra, hogy miniszterként részt vehetek a negyedik Orbán-kormány működésében. 

Az agrárium nem „csupán” munka számomra, hanem az életem. …

 

Országgyűlési Krónika (2018. május 18.) – miniszterek eskütétele

Esküt tettek az Országgyűlés előtt az új kormány miniszterei pénteken, a negyedik Orbán-kabinet megalakulását követően. Az eskütételt megelőzően Orbán Viktor miniszterelnök mondott beszédet, amelyben bemutatta új kormánya tagjait.

  • Üléskezdés
  • Kövér László házelnök az ülés elején köszöntötte Orbán Viktor miniszterelnököt, Schmitt Pál volt köztársasági elnököt, Boross Péter volt miniszterelnököt, volt és jelenlegi közjogi méltóságokat, az anyaországi és a külhoni történelmi egyházak képviselőit, a külhoni magyar szervezetek képviselőit, a diplomáciai testület képviselőit, az országgyűlési és EP-képviselőket, a nemzetiségi szószólókat, valamint a sajtó képviselőit.
  • Az ülésen az ellenzéki frakciók közül csak a Jobbik vett részt, az MSZP-Párbeszéd frakciószövetség tagjai, valamint a DK és az LMP képviselőcsoportja nem jelent meg.
  • A képviselők a mentelmi bizottság javaslatára 147 igen szavazattal – egyhangúlag – igazolták Potocskáné Kőrösi Anita mandátumát, aki az ózdi polgármestersége miatt lemondott Janiczak Dávid helyét veszi át a Jobbik-frakcióban. Az új képviselő letette esküjét az Országgyűlés előtt. Így 199 fős lett, azaz teljessé vált a törvényhozás létszáma. 
  • Szűcs Lajos, az Országgyűlés jegyzője ismertette az államfő átiratát a miniszterek kinevezéséről.
  • A köztársasági elnök Bártfai-Mager Andreát tárca nélküli miniszternek, Benkő Tibort honvédelmi miniszternek, Gulyás Gergelyt Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Kásler Miklóst emberi erőforrásokért felelős miniszternek, Nagy Istvánt agrárminiszternek, Palkovics Lászlót innovációs és technológiai miniszternek nevezte ki. Pintér Sándor vezeti a belügyi tárcát, Rogán Antal pedig a Miniszterelnöki Kabinetirodát. Semjén Zsolt és Süli János tárca nélküli miniszterként vesz részt a kormány munkájában, Szijjártó Péter a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, Trócsányi László az igazságügyi tárcát vezeti, a pénzügyminiszter Varga Mihály.
        

 

Orbán Viktor bemutatta kormányát 
    

A negyedik Orbán-kormány miniszterei

Orbán Viktor miniszterelnök az ülésen bemutatta tizenhárom miniszterét.

A kormány tagjának lenni egyszerre küldetés és szolgálat

mondta beszédében, azt ígérve kormánya nevében, hogy hűséggel szolgálják a nemzetet, és a nehéz időkben is fenntartás nélkül szeretik majd Magyarországot.
    Úgy fogalmazott: „a nemzetet szolgáljuk, de helyünk Európában van”. Szerinte a kabinet nagy lehetőséget kapott, amit nagy alázattal is kell fogadnia. 
    Kitért arra is: Európa gazdasági súlypontja fokozatosan keletre tolódik.

1990-ben még Európa volt a mi jövőnk, ma pedig mi vagyunk Európa jövője

A miniszterelnök szerint Európát még hosszú évekig fenyegeti a népvándorlás és a tömeges migráció, ezért a határ szilárd őrizetére és a biztonsági kockázatok higgadt kezelésére van szükség. 
    
    

Esküt tettek a miniszterek

    A miniszterelnök beszédét követően ünnepélyes esküt tettek Orbán Viktor negyedik kormányának miniszterei, majd ellátták kézjegyükkel az esküokmányt. 
    Az alaptörvény értelmében az új kabinet a miniszterek kinevezésével alakult meg, amely mintegy két órával az eskütétel előtt, a Sándor-palotában már megtörtént, amikor Áder János köztársasági elnök átadta a minisztereknek a kinevezési okmányokat. 
    

Kövér László a minisztereknek eredményes munkát, sok sikert, egészséget és Isten áldását kívánta, majd a képviselők elénekelték a Himnuszt.

Kövér László eredményes munkát kívánt az új minisztereknek

(A képre kattintva megtekinthető az eskü – videó  –  hirado.hu)

 

Megosztom: