Környezetügy

Nemzeti kincsünk a Lipicai ló

Nemzeti büszkeségünk a Lipiaci ménes, amely Szilvásváradon igazi otthonra talált – közölte Nagy István agrárminiszter a Szilvásvárad a Lovak Szolgálatában című kiállítás megnyitóján, kedden.

A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy a magyarországi lipicai, az egyik legrégibb kultúrlófajta, melynek tenyésztését az 1800-as évek elejétől számítjuk. A Szilvásváradi Állami Gazdaság 1953-ban jött létre – az elmúlt hatvan évben sok minden változott, de célok és küldetés nem módosult. A gazdaság működésével ugyanis garantálja a tradicionális lipicai fajta jellegének megőrzését. A szilvásváradi ménes tenyésztési szempontból genetikai bázisként is jelentős szerepet játszik a tenyésztők szakmai munkájában – tette hozzá. 

A miniszter szerint büszkén mondhatjuk, hogy a fogatsportban szereplő és kiemelkedő eredményeket elért lipicaiak zöme jelentős szilvásváradi vérhányaddal rendelkezik. A most megnyílt tárlat is bizonyítja a Szilvásváradi Állami Ménesgazdaság munkatársainak hűségét, elhivatottságát és kiemelkedő szakmai tudását. Ennek is köszönhető, hogy szilvásváradi ma már a világ második legnagyobb lipicai ménese, amely a fajta számtalan világhírű egyedét tenyésztette ki a gazdaság megalapítása óta – hangsúlyozta Nagy István. 

A kiállítás egyik legérdekesebb részét képezi egy 3000 esztendős bronzkori ló-szobrocska, ami alapján valóban igaz lehet a mondás, miszerint a Jó Isten is lovakat teremtett Szilvásváradra – emelte ki a tárcavezető. 

forrás: AM SajtóirodaFotó: Fekete István
Megosztom: